Enligt DN består registret av ett släktträd, där uppgifter om personnummer och adress kombineras med pilar, som ska visa släktbanden mellan de registrerade.

Registret ska finnas i en mapp i Skånepolisens datasystem, märkt "kringresande". Enligt jurister tidningen talat med bryter registret mot flera lagar, bland annat Europakonventionen, polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.

-Är "kringresande" en omskrivning för att vara rom och i så fall en registrering på grund av etniskt ursprung? Det är förbjudet att registrera enbart på den grunden, säger grundlagsexperten Johan Hirschfeldt till tidningen.

Den datafil som DN tagit del av skapades så sent som 29 maj 2012, men uppgifterna tros vara äldre än så. Enligt tidningen används registret i polisens verksamhet i dag.

-Varför registrerar polisen romer? Det är rasistiskt. Det är obehagligt att mina barn finns där, säger Sandra Håkansson, vars hela familj finns med i registret.

Enligt DN har registret upprättats av polisen i Lund, men bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

Men Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, ställer sig främmande till DN:s uppgifter.

-Det finns inget fog för det påståendet. Det låter helt orimligt. Jag blev alldeles förbluffad när jag hörde det. Nu har jag pratat med andra som är precis lika förbluffade och ställer precis samma fråga som jag gör- vad fasiken skulle vi ha det till?, säger han till Expressen.

Varg Gyllander, presschef för Stockholmspolisen, skriver i ett sms till Expressen att han "aldrig hört talas om ett sådant register".