Alexander Eriksson från Enköping slog i somras världsrekord för juniorer i styrkelyft på VM i USA. I styrkelyft tävlar man i grenarna marklyft, knäböj och bänkpress och därefter slår man ihop sina resultat till en totalsumma. Totalt lyfte Alexander 842,5 kg vilket var drygt tio kg mer än det tidigare rekordet.

Nu har han ytterligare ett rekord att lägga till sin samling, detta efter att ha slagit juniorvärldsrekordet i bänkpress på EM i Spanien.

– Det kändes bra, jag har aldrig tidigare ens testat att slå rekordet. Men nu när jag vann klassen redan i andra lyftet så gick jag för rekordet, säger Alexander Eriksson.

Det nya världsrekordet i viktklassen -74 kg lyder 246 kg. Att det skulle bli seger var det inte några som helst tvivel om, silvermedaljören mäktade endast med 175 kg, samtidigt som två av Alexanders tuffaste motståndare valde att byta viktklass.

– En ryss och en ukrainare som lyfter runt 210 kg valde att gå upp en viktklass.

Framöver väntar en tävling i december vilken även kommer att bli Alexanders sista som junior.

– Det är en liten cuptävling, även den i Spanien, men då är det styrkelyft som gäller. Det är inget mästerskap utan mest för att plocka ut de sista kilona i juniorkarriären. Annars ser jag fram emot EM nästa år som avgörs i Halmstad, säger Alexander Eriksson.