Pundet rasade efter den brittiska folkomröstningen i juni 2016. De flesta räknar med att det blir ett nytt kursfall för den brittiska valutan om premiärminister Boris Johnsons regering tar Storbritannien ut ur EU utan ett avtal i slutet av oktober.

Labours så kallade skugg-finansminister John McDonnell tog så sent som i helgen upp frågan om att utreda risken för intressekonflikter bland spekulanter på valutamarknaden i ett samtal med regeringens kabinettsekreterare Mark Sedwill. Detta sedan den tidigare brittiske finansministern Philip Hammond sagt att spekulanter och hedgefonder som backat upp premiärminister Boris Johnson skulle kunna tjäna på att pundet faller om det blir brexit utan avtal.

Enligt Reuters bidrog så kallade hedgefonder med hundratusentals pund till Boris Johnsons kampanj för att bli premiärminister efter Theresa May i juli. Och enligt marknadsdata från Commodity Futures Trading Commission finns så kallade blankningsaffärer mot pundet för 6,3 miljarder dollar (cirka 60 miljarder kronor) i dagsläget.

Hittills har pundet tappat cirka 18 procent av sitt värde mot dollarn sedan folkomröstningen.

Javid väntas inte svara på frågorna om de omstridda positionerna mot pundet bland Johnsons kampanjfinansiärer, som ska tas upp under måndagen, eftersom han då deltar då i ett partikonvent.