Thomas Benstem gör knappt ett försök att räkna upp alla stjärnor han stått på scen med under sina sju år som husdansare i Melodifestivalen. Men kul har han haft.

– Ena gången springer man runt med en flagga åt Carola till låten Evighet och nästa dansar man i en liten guldsuspensoar tillsammans med Army of Lovers.

Årets upplaga av Sveriges mesta liveshow blir den tionde i rad för honom som koreograf åt artister och bakgrundsdansare. Fem väldigt olika nummer, däribland Samir och Viktors shufflesteg och Jonas Gardells uttrycksfulla men avskalade show, är signerade Thomas Benstem. För första gången har han dessutom gjort allt utom just låtarna: showen på bildskärmarna, dans, dans, ljus, laser, kläder...

Artikelbild

| Upp och ner. Thomas Benstems visar upp det som blivit hans signatur i lite tramsigare sammanhang.

– Det är superskönt att kunna kontrollera helheten så det inte blir några missar i kommunikationen, säger han.

Allt som går att kontrollera, det vill säga. Att Samir och Viktor är på rätt plats vid rätt tillfälle hör till de svårare sakerna: Under den extremt dyra kamerarepetitionen på Friends arena – med hela teamet som sköter kamera, ljud, ljus och bild på plats – tittade Thomas Benstem bort en halv minut och när det var dags att fösa in duon på scen hade ena halvan plötsligt tagit toapaus.

– Jag har lärt mig att man behöver ha Samir och Viktor i koppel. (skratt)

Som barn var Thomas Benstem helt ointresserad av dans. Det var någonting tjejer ägnade sig åt och själv gillade han fotboll. När han på 90-talet flyttade från Tyskland till Sverige och Uppsala kom han så i kontakt med ett nytt fenomen: knattedisco, där man dessutom kunde vinna godis.

Artikelbild

| Hårt. Nemo får en exklusiv förhandsvisning av helt nytt material som pappa tagit fram för ett polskt nummer. Det är inte bra, blir det korta omdömet.

– Med socker i sikte vann jag några danstävlingar och på den vägen är det.

Det gick väldigt snabbt alltihop. Trots att han mest härmade vad han sett på MTV erbjöds han att undervisa, och gick en kurs i Norby. Kanske såg de en talang hos honom där och gav honom dealen att han fick hur mycket hiphoplektioner som helst även om han inte kunde betala om han lovade att också ta andra kurser i allt från balett till jazz.

Artikelbild

| Lär ut. Stegen från Samir och Viktors nummer "Shuffla" kommer att läras ut under finalveckan på dansskolan Move 2 Dance i Knivsta.

– Uppsala är litet så det gick fort att bli "danskillen".

Den har han fortsatt att vara. Nu för tiden även ljus- och bildkillen, visserligen. Och familjefar i Knivsta, där hans fru driver dansskolan Move 2 Dance. Intresset för dans är stort i kommunen, som ofta på mindre orter med en eldssjäl, berättar Thomas Benstem.

Artikelbild

| Framåt. Så snart eftertexterna går på den 11 mars väntar nya uppdrag för Thomas Benstem, oavsett om någon av "hans" artister skickas till Eurovisionsfestivalen.

– Vi börjar växa ur kläderna för trycket är högre än vi kan hantera nu.

Att vi kommer se Thomas Benstem i Mellosammanhang igen är högst troligt. Både för att han fortsätter efterfrågas av artister och deras managers och för att han verkligen trivs där: igen annan stans görs samma noggranna förberedelser för en perfekt produktion.

– Mello är unikt för att man faktiskt ser vad vi lagt ner för arbete där. Det är bästa livetillfället i Sverige för någon som vill förverkliga sina idéer.

Den 11 mars kommer Thomas Benstem uppleva showen från en skärm i anslutning till scenen. Många timmas slit kommer att ligga bakom honom: från förutsättningslöst laborerande med artisterna och de första planerna på ljus och bild, via repetitioner med dansare och fram till finslip med kamerateam och ljussättning. Det kommer vara dags för minuterna då allt bara ska fungera live och han kan inte längre kan göra någonting annat än att försöka låta bli att leta fel.

Hur känns det sedan? Blir det tomt?

– Nej, det brukar vara väldigt skönt när det är över.