I mitten av den nya förskolan med naturvetenskap och teknik som inriktning ligger vinterträdgården, som ska inhysa växtodling och andra experiment.

– Jag tycker det är otroligt viktigt med naturvetenskap och det glöms ofta bort och många tycker det är svårt, säger förskolechefen Agata Viltelund.

Sedan årsskiftet har barnen skolats in successivt och alla platser har fyllts. Fyra grupper har följt med från den nu stängda förskolan Spillkråkan, och lika många har tillkommit. En liten oro fanns, från politiskt håll och från personal, att det skulle bli mycket med åtta barngrupper – men utformningen av huset gör att det tvärt om upplevs som mer småskaligt, tycker förskolechefen som också följt med från Spillkråkan.

Artikelbild

| Björn-Owe Björk, utbildningsnämndens ordförande, var imponerad.

Byggnaden är ett passivhus, ett krav på alla nya skolbyggnader i kommunen, vilket bland annat innebär att det kommer behöva väldigt lite energi för uppvärmning.

– Det är en jättehäftig lokal, säger Agata Viltelund.

Barnskötaren Ella Söderberg, som visar tvillingarna Adam och Vincent Sund hur man målar med vattenfärg i snön, gillar att använda sig av natur i pedagogiken och räkna bockarna Bruse som en enkel matteuppgift.

– Jag gick naturvetenskapligt program och tycker det är jättekul att få chansen att jobba med de här ämnena, säger hon.

Artikelbild

| Adam och Vincent Sund blir visade av Ella Söderberg hur man målar i snön.

Det var en imponerad ordförande för utbildningsnämnden som guidades runt bland experimentverkstäder och ateljéer efter öppningsceremonin.

– Det är en fantastiskt fin förskola, och väldigt pedagogiskt utformad, säger Björn-Owe Björk (kd).