Förskolan en av förlorarna i budgeten

Förskolan får 7 miljoner kronor mindre och socialnämnden 7 miljoner kronor mer i Knivstas budget för nästa år.

Budgetdebatten blev så utdragen att talartiden sänktes från tre till två minuter efter ett par timmar. Sedan dröjde det ytterligare en timme innan budgeten kunde fastställas.

Budgetdebatten blev så utdragen att talartiden sänktes från tre till två minuter efter ett par timmar. Sedan dröjde det ytterligare en timme innan budgeten kunde fastställas.

Foto: Tina Lövrander

Kommunpolitik2019-09-19 21:13

Efter en tre timmar lång debatt fastställde fullmäktige nästa års budget. Som väntat gick majoritetens förslag igenom.

– Det är ingen budget man går ut och hjular för, men den är balanserad och klok för att närma oss balans, sa kommunalrådet Peter Evansson (S) när han presenterade majoritetens förslag.

Han lyfte fram problemen med att rekrytera till välfärdssektorn samtidigt som ett ökande antal barn och äldre behöver barnomsorg, skola, vård och äldreomsorg.

– Det är inga förbättringar inom synhåll utom dem vi gör själva, sa han. 

En av majoritetens satsningar är att datorisera administrationen. Till exempel ska en robot hantera fakturor, vilket sparar tid och pengar på sikt. Även skolan ska bli mer digital. Flera i oppositionen kritiserade att majoriteten lägger 2,3 miljoner kronor per år på att alla skolelever ska ha en egen dator eller Ipad.

En oro som luftades var att kontorslokalerna i Centrum för idrott och kultur inte har några hyresgäster än, vilket medför ett intäktsbortfall för kommunen. 

Oppositionspartierna röstade på sina egna budgetförslag. Sverigedemokraterna hade lagt fram två olika förslag. Monica Lövgren (SD) från den ena falangen talade bland annat för att slå ihop samhällsutvecklingsnämnden med kommunstyrelsen för att effektivisera.

När alla fått säga sitt fastställdes majoritetens förslag till mål och budget för 2020. Socialnämnden får 7 miljoner kronor mer jämfört med 2019, med en ökad satsning på bland annat förebyggande arbete med barn och unga. Kommunstyrelsen får 13 miljoner kronor mer, vilket beror på kostnaden för Centrum för idrott och kultur. Utbildningsnämnden får 2 miljoner mer än förra året, vilket är lite med tanke på kostnadsökningarna. I den budgeten får förskolan 7 miljoner kronor mindre. 

Kommer det att innebära större barngrupper?

– Vi vet inte än hur pengarna ska fördelas inom förskolan. Nämnden ska börja titta på det nu, svarar Peter Evansson (S).

Samhällsutvecklingsnämnden minskar med 1 miljon kronor, medan bygg- och miljönämndens budget är i stort sett oförändrad. Alla nämnder har ett effektiviseringskrav på 0,5 procent.

Den kommunala inkomstskatten är oförändrat 21:61 kronor. Målet är att kommunen ska gå plus med drygt 12 miljoner kronor. Ett tidigare underskott måste vara reglerat senast år 2021. Om den antagna budgeten håller, återstår 4 miljoner att återställa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!