Spontanidrottsplats i Knivsta gillas inte av närboende

Det blir beslut i bygglovsfrågan för Knivstas första spontanidrottsplats vid bygg och miljönämndens sammanträde första veckan i september. Grannar till det aktuella grönområdet har protesterat, men kommunen anser att placeringen i korsningen Forsbyvägen - Emil Sjögrens väg är den bästa.

Så här är det tänkt att spontanidrottsplatsen ska se ut, enligt Knivsta kommuns bygglovansökan. Illustration från företaget Freegames hemsida.

Så här är det tänkt att spontanidrottsplatsen ska se ut, enligt Knivsta kommuns bygglovansökan. Illustration från företaget Freegames hemsida.

Foto:

Knivsta2007-08-07 19:11
För mer än ett år sedan mottog Knivsta kommun en donation från Stiftelsen Västra Särstaborg. Den privata stiftelsen ville satsa pengar på projekt för barn och ungdomar i Knivsta. Efter en tids diskussioner växte det förslag fram som nu ska bygglovprövas i början av september: en så kallad spontanidrottsplats.
Det är en typ av anläggning som börjat dyka upp i allt fler kommuner, bland annat grannkommunerna Uppsala och Sigtuna. Tanken är att med med basketkorgar, nätställningar, konstgräs och plank bygga billiga sportanläggningar för spontan lek och idrott.

Anläggningen som planeras i Knivsta har ett enmetersplank vid långsidorna och tremetersplank vid gavlarna med basketkorgar.
- Det är en mindre anläggning vi fastnat för, med mått knappt för fotboll med fem-mannalag. Det är vad som lämpar sig för den plats vi har tillgänglig. Bygger man större planer kan man få bidrag från Svenska Fotbollsförbundet, säger Runa Krehla, samordnare på Knivsta kommuns fritidsförvaltning och formellt den som undertecknat bygglovansökan.
Hon tycker det är en poäng att spontanidrottsplatsen ligger nära flera skolor, villor och hyreshus.
- Vi räknar med att det framför allt blir de yngre som kommer att använda idrottsplatsen.
Men ett tjugotal grannar till kommunens grönområde där spontanidrottsplatsen ska byggas har protesterat. Det vanligaste skälet är trafiksituationen: "trafiken på Forsbyvägen och Emil Sjögrens väg är mycket livlig och inte lämplig som lekplats för barn med bollar" sägs i ett yttrande. Men här finns också farhågor av annat slag:
"de boende ser också en risk med att anläggningen på kvällar och helger används som samlingsplats för äldre ungdomar med risk för höga ljudnivåer från mopeder och dylikt". Några av de som protesterat har lanserat alternativa förslag: gamla hockeyrinken, eller i närheten av Hälsohuset.

Anläggningarna produceras som färdiga modul-byggsatser. Den anläggning som Knivsta kommun vill ha kostar 411 000 kronor, pengar som donationsstiftelsen lovat bidra med. Kommunens kostnad för markarbeten beräknas till cirka 250 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!