SprÄkstöd ökar förstÄelse pÄ arbetsplatsen

Det började som ett projekt finansierat av EU-pengar. Nu ska sprÄkstödjare i Heby kommun bli ett permanent inslag i omsorgen.

Mahdi Khudadadi och Emilia Karlin jobbar pÄ RungÄrdens Àldreboende i MorgongÄva.

Mahdi Khudadadi och Emilia Karlin jobbar pÄ RungÄrdens Àldreboende i MorgongÄva.

Foto: Ebba Örn

MorgongÄva2019-11-18 10:00

– Vi behöver alla vikarier som vi kan fĂ„. Det Ă€r viktigt att alla kommer in i samhĂ€llet och att vi Ă€r en inkluderande arbetsplats, sĂ€ger Emilia Karlin, undersköterska pĂ„ RungĂ„rdens Ă€ldreboende i MorgongĂ„va.

Hon Àr en av drygt 20 personer inom omsorgen som utbildats till sprÄkstödjare i Heby kommun de senaste Ären. Fram tills i höst har kommunen ingÄtt i ett EU-finansierat projekt som syftar till att bredda rekryteringen inom vÄrd och omsorg och ta vara pÄ utlandsföddas kompetens.

PĂ„ en arbetsplats som RungĂ„rden handlar det exempelvis om att lotsa nyanstĂ€llda i arbetsmoment som de möter och att personalen lĂ€gger extra tid pĂ„ introduktionen för vikarier som inte har svenska som modersmĂ„l. Ord med dubbel betydelse kan skapa missförstĂ„nd och kĂ€nnedom om arbetsuppgifter kan lĂ€tt tas för givet.

– Ta en sĂ„n sak som basala hygienartiklar, som handskar och förklĂ€den. En person som gĂ„tt SFI har fĂ„tt lĂ€ra sig att man anvĂ€nder handskar pĂ„ vintern, medan vi syftar pĂ„ andra handskar inom omsorgen. Vi har haft mĂ„nga sĂ„dana aha-stunder i det hĂ€r projektet, sĂ€ger undersköterskan Eva Tobiasson som samordnat arbetet med sprĂ„kstödjarna.

Arbetet med sprÄkstödjare handlar ocksÄ om att överbrygga och skapa förstÄelse för kulturella skillnader.

– NĂ€r jag jobbar med de Ă€ldre brukar jag exempelvis lĂ€gga en hand pĂ„ axeln för att skapa nĂ€rhet. I vissa kulturer tar man inte pĂ„ andra. Ögonkontakt Ă€r ocksĂ„ en sĂ„dan sak, sĂ€ger Emilia Karlin.

NÀr Mahdi Khudadadi började jobba som vikarie pÄ RungÄrden för 1,5 Är sedan var projektet igÄng. Han menar att det hjÀlpte honom mycket nÀr han var ny.

– Det var mĂ„nga situationer dĂ€r jag inte förstod exakt vad de sa, det kan vara svĂ„rt att frĂ„ga första dagen. Men det Ă€r bra att frĂ„ga, "gör jag rĂ€tt eller fel nu". Nu vĂ„gar jag pratar med kollegerna om allting, sĂ€ger han.

Hur stort behovet av sprĂ„kstödjare Ă€r skiljer sig Ă„t under Ă„ret, menar Eva Tobiasson. PĂ„ sommaren nĂ€r det Ă€r fler vikarier pĂ„ plats Ă€r behoven generellt sett större. 

Trots att EU-projektet Àr slut kommer Eva Tobiassons arbete med att utbilda sprÄkstödjare i Heby kommun att fortsÀtta.

– Det ska inte stĂ„ och falla pĂ„ det, vi behöver nya medarbetare. Men det finns en viss problematik som vi jobbar med, mĂ„nga Ă€ldre i kommunen har aldrig trĂ€ffat mĂ€nniskor som kommer frĂ„n andra lĂ€nder. DĂ€rför Ă€r det viktigt att de nyanstĂ€llda introduceras för dem pĂ„ ett bra sĂ€tt.

Mahdi Khudadadi har pluggat till elektriker pÄ gymnasiet i Uppsala men funderar pÄ att byta program till vÄrd- och omsorg.
Mahdi Khudadadi har pluggat till elektriker pÄ gymnasiet i Uppsala men funderar pÄ att byta program till vÄrd- och omsorg.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!