Klockan är strax efter halv åtta på måndagsmorgonen och platsen är familjen Segelsbos lagårdsbacke i Högsbo utanför Tärnsjö. Det är älgjaktspremiär och det råder en munter och förväntansfull stämning i Högsbo-Brunnvalla jaktlag som består av ett 15-tal medlemmar. En som det pirrar lite extra i maggropen hos är 17-åriga Linus Nilsson som ska göra sin ”riktiga” älgjaktspremiär. Mer rutin har jaktledaren Sven-Olov Segelsbo som jagat älg i området sedan 1967 och som fram till årets älgjakt skjutit osannolika 72 älgar.

– Jag har jagat i många år, försökt vara alert och ibland också haft lite tur med lottningen av pass, är storskyttens egna förklaring till bedriften.

Själv slår jag följe med Tärnsjöbon Bengt Lundén, som jagat älg i 47 år och enligt egen utsago skjutit ett tiotal älgar. För honom är älgjakten årets höjdpunkt.

Artikelbild

| Förväntan. Linus Nilsson, Christer Nilsson och Micke Sundin på förväntansfull vandring mot älgpasset vid Siggberg.

– Älgen är ju det största villebrådet vi har, sedan är sammanhållningen och gemenskapen under älgjakten speciell, säger Bengt Lundén medan vi promenerar den sista biten till älgpasset vid Siggberg.

Den klara och stilla höstmorgonen är magnifik. Men redan efter fem minuter förbyts lugnet mot dramatik när två älgar, en tjur och en ko, plötsligt spatserar ut på ängen på 160-170 meters avstånd. Inom några sekunder har Bengt Lundén fått iväg ett skott mot kon som stapplar till. Fyra skott senare är hon fälld.

– Pulsen var nog uppe i 150 ett tag… det var en häftig start på älgjakten, säger Bengt Lundén.

Men dramatiken är långt ifrån över. Några minuter senare smäller det igen, den här gången från grannpasset - där Linus Nilsson sitter.

Artikelbild

| Veteran. Sven-Olov Segelsbo, jaktledare i Högsbo-Brunnvalla jaktlag, som jagat älg sedan 1967 och som fram till årets älgjakt skjutit 72 älgar.

– Lite spänt var det…men nu är det gjort, säger premiärskytten nöjt när han en stund senare studerar kalven han skjutit.

Efter förmiddagsfika väntar nya pass och själv följer jag med Micke Sundin, som själv bor i Siggberg. Ny dramatik. Väl uppe i passet inkommer radioanrop från två medlemmar i jaktlaget som siktar en varg ute på fälten bara några hundra meter ifrån där vi sitter.

Artikelbild

| Första gången. 17-åriga Linus Nilsson gjorde sin älgjaktspremiär och fällde sin första kalv.

– Jag har skjutit ett varningsskott för att skrämma iväg den, berättar en av dem på radion.

Efter några minuters ivrigt observerande av vargen ser de båda jaktkompisarna hur vargen lufsar vidare norrut vilket efter några minuter också bekräftas av grannjaktlaget.

Artikelbild

| På väg mot passet. Längst fram syns Linus Nilsson (till vänster), Christer Nilsson och Christina Stigsdotter.

Snart promenerar ännu en älgko ut i kraftledningsgatan ett drygt hundratal meter från oss – som blev jaktlagets tredje fällda älg den här första dagen på årets älgjakt.

Vid lunchtid var älgjakten över för mig – efter en synnerligen händelserik förmiddag. För Högsbo-Brunnvalla jaktlag hade det däremot bara börjat.