Skeppet och Skeppsgården må ha snarlika namn. Men enligt kommunens pensionärer kommer flytten från Dyarne till Mansängen att innebära en stor skillnad.

Den 15 maj kommer frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– På onsdagskvällens ordförandeberedning beslutade allianspartierna att frågan om nya lokaler istället för Skeppet ska kunna beslutas av fullmäktige 11 juni, bekräftar Leif Zetterberg (C), kommunstyrelsens vice ordförande, men också ordförande i Håbohus styrelse.

Artikelbild

| Ralph Abrahamsson och Bo Lundgren hoppades på snabbt besked när EP träffade dem tidigare i år. Nu gläds SPF-ordförande Lundgren, till höger, åt att pensionärsorganisationerna har fått vara med och ge sina synpunkter i utredningen.

– Vi i Håbohus hade ett tidigare förslag om att bygga helt nytt. Det förkastades och nu gör vi så här istället sedan fastighetsavdelningen utrett frågan efter ett förslag från oppositionspartierna i höstas, säger han.

Kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) säger att pengarna för ombyggnaden när barnen flyttar från Skeppsgården in i nybyggda Frösundaviks förskola till hösten ryms inom budgetramen.

– Det rör sig om cirka fyra miljoner kronor, säger hon.

Grahn Elg tycker att pensionärerna i Håbo varit förbisedda länge, före hennes tid i Håbo.

Artikelbild

| Hit flyttar pensionärsföreningarna från Skeppet. Skeppsgården blir ny adress för Finska föreningen, SPF och PRO.

– Det är inte hållbart. Nu gör vi något och det är mitt ansvar. Det må vara valår, men det har pratats år ut och år in utan att det hänt något.

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) är glad att det nu verkar finnas en majoritet.

– Jag lyfte frågan i budgetarbetet för 2017, men då reserverade sig allianspartierna. I oktober föreslog jag att 500 000 kronor skulle avsättas till en utredning. Den är färdig nu och pensionärerna får nya lokaler. Det är klart att jag är jätteglad, säger hon till EP.

– Anledningen till att jag inte tyckte att det är en bra idé att satsa på ett nybygge i Håbohus är att det krävs en ny detaljplan och flera års planering. Det är nu pensionärsföreningarna behöver nya lokaler, säger hon.

Det sjunkande Skeppet på Kalmarvägen har blivit en uttjatad ordlek. När EP träffade medlemmar från Skeppets gårdsråd för en dryg månad sedan såg de fram emot en snabb flytt från läckande, uttjänta lokaler och en säkrare lösning på lokalbehovet.

– Det är jättebra att vi äntligen har ett förslag som ser ut att bli verklighet. Vi är väldigt positiva. Största vinsten är väl att vi får något eget, närmare byns centrum, säger Bo Lundgren, ordförande i SPF Håbo.

Han hyllar kommunen för bra samarbete, men vill inte ta ut något i förskott.

– Hoppas att det blir ett beslut som blir verklighet nu. Inget är ju klart. Vi får påminna om att det är många pensionärer som kommer att rösta i höst, säger Bo Lundgren.