Året var 2005. EP skrev om Ann-Mari Sundgren som precis hade sjösatt projektet Företagssupport i Bålsta, med unika möjligheter till utveckling hos medlemmar i Bålsta företagarförening. Då fanns omkring 1000 företag i Håbo kommun, de flesta enmansföretag eller med få anställda.

–  Det här är ett sätt att lyfta dem ur verksamheten och få dem att planera, se framåt, sa hon då, som ledare för det EFS-finansierade utvecklingsprojektet.

Projektet inkluderade ett flertal olika utbildningar, exempelvis inom IT, marknadsföring, affärsengelska med mera och blev mycket uppskattat, precis som allting annat Ann-Mari Sundgren gjort för näringslivsutvecklingen i Håbo kommun.

Artikelbild

| Många järn. Företagsutveckling, nätverkande, öppna eget-kurser och entreprenörskap i skolan är en del av allt Ann-Mari bidragit med under sin tid hos Håbo Marknads AB.

Sedan 2007 har hon hållit till hos Håbo Marknads AB, där hon fick anställning 2011, men hon har ägnat betydligt fler år än så åt företagafrämjande arbete.

­– Mina första kontakter med företagen i Håbo fick jag redan när jag jobbade som rådgivare på Nordea. Många av dem jag mötte då har jag kunnat följa under alla år. Det har varit häftigt att få vara med i ett sammanhang under en längre tid, säger hon.

­I mitten av mars lämnar hon Håbo kommun och dess näringsliv, för att ta ett steg upp på karriärstegen. Hon ska ta över ansvaret för näringlivsutvecklingen i Heby i stället, som näringslivsstrateg.

– Jag har jobbat med näringslivsutveckling så länge och jag trivs så bra med alla jag jobbar med och det jag gör, men jag har insett att jag behöver nya utmaningar, säger hon.

Just nu blickar hon bakåt och sammanfattar vad som gjort under tiden hos Håbo Marknads, som underlag för den som ska ta efter. Bokslutet innehåller mängder med projekt och aktiviteter. Håbomässan, frukostmöten, företagsmingel, speeddating, företagsbesök, mentorprogram, befrämja kvinnors företagande, öppna eget-kurser, Uppfinnarolle, entreprenörskap i skolan, UF-företagandet, nyföretagarmingel, starta eget-mässa med mera tillhör sådant som hon har varit djupt engagerad i. Just nu pågår en kartläggning av vad företagarna anser sig behöva för att kunna utvecklas på bästa sätt.

– Jag känner mig nöjd med det vi har kunnat göra i bolaget tack vare ett mycket bra samarbete och engagerade chefer. Nu kan man se en röd tråd i den här verksamheten. Grundarbetet, där basen är relationer och kontakter, är gjort och jag har jobbat med de olika sakerna i flera år och förbättrat allt eftersom. Nu inför det nya jobbet funderar jag på hur jag ska använda allt det på ett nytt ställe.