Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT, med ett förvaltat kapital på cirka 40 miljarder euro (över 400 miljarder kronor) i 19 fonder, bekräftar nu efter en längre tids spekulationer att bolaget ska noteras på Stockholmsbörsen, enligt ett pressmeddelande.

Enligt EQT är syftet med börsnoteringen att öka bolagets finansiella muskler och därmed skapa möjligheter för fortsatta investeringar i verksamhet. I samband med noteringen ska EQT dra in drygt fem miljarder kronor i en nyemission.

Flera miljardärer

Samtidigt kommer de enskilda ägarna, runt 70 till antalet, att sälja en del aktier. Och det är inga småbelopp som riskkapitalisterna sitter på.

Enligt Dagens industri, som tidigare i somras läste aktieboken, äger grundaren och styrelseordföranden Connie Jonsson 6,5 procent av aktierna, motsvarande runt 3,2 miljarder kronor om EQT värderas till runt 50 miljarder kronor, vilket är ett belopp som nämnts.

Vd Christian Sinding äger ungefär hälften så mycket och ytterligare runt 15 personer sitter på aktier värda en miljard kronor eller mer.

Skattebråk

Det är ungefär samma personer som i åratal, likt andra riskkapitalister, har bråkat med skattemyndigheten om hur mycket skatt på sin arbetsinsats de ska betala. Riskkapitalisterna har velat räkna sin insats som avkastning på kapital, med en betydligt lägre skattesats, medan Skatteverket på senare tid har gått segrade ur tvisterna och fått det till att inkomsterna ska beskattas som tjänst.

EQT:s enskilt största ägare är Wallenbergsfärens maktbolag Investor med 23 procent av aktierna.