Projektet Mat i Lokalen startade för två år sedan och är ett samarbete mellan Lokalen på Kärrhöksgränd och flera livsmedelsbutiker i Enköping. Butikerna skänker mat som inte går att sälja men som är fullt ätbar, och vid Lokalen delas maten ut till behövande.

Men nu vill hyresvärden BroGripen och Hyresgästföreningen centralt inte att matutdelningen forsätter i Lokalen. På sikt vill man att en mer lämplig lokal hittas.

Päivi Posio är en av sex personer som ideellt ställer upp och arbetar med matutlämningen. Hon har varit med i verksamheten sedan den startade för två år sedan och ser hur viktig den är för många boende i området.

Artikelbild

| Både för verksamheten i Lokalen och för Hela Människan Ria har matutlämning gett ringar på vattnet för verksamheten och man når ut till fler personer som behöver sociala kontakter, menar Ann-Sofie Millberg och Torbjörn Mannehed.

– Det gör att man kanske slipper låna pengar för att gå runt en månad och det stärker. Man vet att det alltid finns något i hyllorna här, lite bröd eller frukt, och då kanske pengarna räcker till det där tandläkarbesöket, säger Päivi.

Även Miriam Larsson, som bor i området och ibland hämtar mat i Lokalen, vittnar om hur stor betydelse matutdelningen har.

– Det är en liten hjälp i vardagen som har otroligt stor betydelse för många som inte har det så gott ställt. Dessutom är det toppen om maten hamnar i folks magar istället för att den slängs bort, säger Miriam.

De menar att matutdelningen har en viktig funktion i bostadsområdet, den ger ringar på vattnet för hela verksamheten vid Lokalen.

Artikelbild

| Arbetet med matutdelningen vid Lokalen sköts med ideellt arbete, , Kerstin Andersson, Päivi Posio och Carola Karlström hjälps åt att sortera de varor som lämnats in av butikerna.

– Det kommer folk som är nyfikna på matutdelningen och sen stannar de på en kopp kaffe, och återvänder hit för gemenskapens skull. Ibland kommer folk och hämtar grönsaker här och sen kommer de tillbaka och bjuder på det som de har lagat, säger Päivi.

– Ja, Lokalen är så mycket mer än matutdelning, här kan man exempelvis träna och det är härligt att se hur folk i alla åldrar och från alla länder möts här, säger Miriam.

Sedan en tid tillbaka samarbetar även Hela Människan Ria med Lokalen i matutdelningen och arbetet har underlättats betydligt.

– Vi hämtar maten i butikerna och kör den till Lokalen och till oss vid härbärget i centrum, säger Torbjörn Mannehed vid Hela ­Människan Ria.

Då Ria börjat dela ut mat i centrum har trycket på Lokalen minskat. Och även vid Ria ger matutdelningen ringar på vattnet.

– Det är flera nya personer som börjat komma till oss efter att vi började med matutdelningen. Det gör att vi når fler människor som behöver gemenskap, säger Torbjörn Mannehed.

Att flytta verksamheten till en annan lokal skulle göra arbetet betydligt krångligare för de som jobbar med matutdelningen.

– Det sköts ju på ideell basis, men det skulle gå. Och det är en så viktig verksamhet att den måste göras, säger Ann-Sofie Millberg, föreståndare vid Lokalen.

EP återkommer med kommentar från hyresvärden samt handlare.