Det är i kategorin barn- och ungdomsböcker som Sofia Alle är en av elektorerna. Efter att de sex bidragen inom barn- och ungdomslitteratur blev nominerade skickade förlagen ut dessa böcker till Sofia Alle och de andra elektorerna. Sedan har de haft tre veckor på sig till att läsa och bestämma vilka böcker de gillar mest. Böckerna graderas från 1 till 6.

Det är både bilderböcker och kapitelböcker i den nominerade skaran. Sofia tycker att det egentligen vore bättre att dela in barn- och ungdomsböckerna i två kategorier eftersom det känns svårt att jämföra bilderböcker med skrivna böcker.

Hon har två favoriter som hon gav högst poäng. Comedy Queen av Jenny Jägerfeld är den ena.

– Den fick mig att gråta faktiskt. Den handlar om en flicka vars mamma har begått självmord. Det är en väldigt gripande och en väldigt bra bok, säger bokhandlaren.

Den andra favoriten är Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. Det är en bok i serieform där överlevandes berättelser från Förintelsen får komma till tals.

– Den var otroligt bra och förenklat berättad. Det är en väldigt viktig bok, säger Sofia Alle som tycker att det författarna lyckas bra med att berätta om sådana saker som barn av i dag också kan relatera till.

Augustpriset firar 30-årsjubileum i år. Tidigare har Sofia Alles mamma Margareta Alle varit elektor till Augustpriset. Banketten då pristagarna avslöjas äger rum på måndagskvällen.

– Det är första året jag är med som elektor. Jag tycker att det är jätteroligt. Det ska bli intressant att se vilka som får priser, säger Sofia Alle.