– Jag kan inte minnas att vi någonsin tidigare haft ett bevattningsförbud, säger va-chefen Danielle Littlewood, som jobbat på Enköpings kommun i tolv år.

På onsdag i nästa vecka ska tekniska nämnden besluta om förslaget om bevattningsförbud. Om det antas innebär det att pooler, uppblåsbara och fasta, badtunnor eller spa-bad inte får fyllas. Förbudet föreslås även gälla bevattning med vattenslag eller spridare, tvätt av bil eller högtryckstvätt av fasader, altaner eller liknande.

– Det här är ingen extrem åtgärd, det är en motiverad åtgärd på en mycket allvarlig situation, säger Danielle Littlewood.

Artikelbild

| I förslaget om bevattningsförbud kommer parkerna som besöks av turister att ges visst undantag för bevattning, så att de inte förstörs helt. – Vi är tacksamma för det regn som kom nu i veckan, det klarar vi oss gott och väl på i en vecka, säger Malin Riera, parkarbetare, som hoppas att sommaren inte blir lika torr som den förra.

Är ni oroliga för att dricksvattnet tar slut längre fram i sommar?

– Ja, läget är allvarligt, men oron är kanske inte bara att det kan ta slut, utan också att kvalitén kan bli dålig när grundvattennivåerna är så här låga. Så här års fylls inte grundvattnet på även om det regnar, så det vatten som finns nu är det vi har att klara oss på till hösten och vintern, säger Danielle Littlewood.

Under våren har kommunen kampanjat för att få ut budskap om att spara vatten.

– Klimatförändringarna är här och förra sommarens torka är ingen engångsföreteelse, säger Danielle Littlewood.

I förslaget till tekniska nämnden undantas bland annat kommunens pool i Fjärdhundra från förbudet.

– Det är ju bättre att en gemensam pool fylls än flera privata, säger Danielle Littlewood och hänvisar exempelvis till kommunens uppdrag att lära barn simma.

Bredsdal och Ekolsund undantas från förbudet då deras dricksvatten kommer från Västerås respektive Håbo kommun.