Ingen ebolasmitta - akuten öppnar igen

Under fredagsförmiddagen kom en patient med misstänkt ebolasmitta in till akuten på lasarettet i Enköping. På fredagskvällen kom provsvaren som visar att han inte är smittad.

4 januari 2019 12:45

Den man som sökte sig till Lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola.

Det beskedet ger Region Uppsalas chefsläkare Mikael Köhler i ett pressmeddelande vid 20.15-tiden på fredagskvällen.

Därmed behöver inte de patienter som stannat kvar på akuten i Enköping längre hållas isolerade.

Akutmottagningen kommer att öppna igen klockan 22 på fredagskvällen.

Mannen insjuknade efter att ha vistats i Burundi under ett antal veckor. Ebola är en mycket allvarlig sjukdom med blödningssymptom. Vid misstanke om ebola är det därför nödvändigt att behandla alla misstänkta fall som bekräftade, tills provresultat visar annat.

Mannen är inte heller smittad av gula febern, denguefeber, marburg eller rift valley visar proverna. Nu inväntas provsvar även för andra sjukdomar. Patientens tillstånd har dock förbättrats under dagen på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Det var på fredagsförmiddagen som mannen uppsökte akutmottagningen vid Enköpings lasarett. Han ska då haft blodiga kräkningar, vilket kan vara ett symptom på ebolasmitta.

– Patienten ska ha kommit hem från en resa i bland annat Burundi, i centrala Afrika, för tre veckor sen, men ska så vitt vi vet inte ha besökt områden där det finns aktiv ebolasmitta, säger Mikael Köhler.

Patienten flyttades till Akademiska sjukhuset i Uppsala och vårdades på sjukhusets infektionsklinik.

Personalen som vårdar patienten har speciell utbildning för det. De har också specialutrustning i form av skyddskläder, säger Mikael Köhler.

Mikael Köhler berättar att ebolaviruset inte är luftburet, men väldigt smittsamt via kroppsvätskor. Det rör sig då framför allt om blod, men också svett eller saliv kan bära smittan.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Ännu finns varken vaccin eller läkemedel mot ebola som är godkända i EU eller Sverige, berättar Filip Josephson, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

- Det finns ett antal vacciner som är under utveckling, och ett av dem har visat ge effekt. Hur det är med de andra vet jag inte. Men inget av dessa är godkända i Sverige eller EU, säger han.

Flera experimentella tester av läkemedel mot själva sjukdomen pågår internationellt, bland annat i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!