Välgörenhetsdagarna på Björnbo gård hade käpphästhoppning, ponnyridning, ansiktsmålning, musikunderhållning av trubaduren Håkan Mattsson, frihetsdressyr, fika och annat trevligt på programmet. Besöksverksamheten med allehanda djur på gården drivs sedan tre och ett halvt år i form av en 4H-förening.

70 procent av intäkterna från de två dagarna gick till Barncancerfonden. Erika Sjöberg på Björnbo gård har ett sju år gammalt och mycket påtagligt skäl till stödet för cancerforskningen. Sjuåriga dottern Alma har leukemi sedan två år tillbaka. Alma är en glad liten tjej med mycket spring i benen. Dagen till ära var hon försedd med en rejäl ansiktsmålning.

– Tack vare forskningen kan hon få medicin. Det finns blockeringsmedicin som gör att hon kan leva ett fullt normalt liv om hon äter en tablett om dagen, berättade Erika Sjöberg.

Artikelbild

| Ida Lindh, snart 8, har själv gjort käpphästen som hon hoppar med.

– Det här är ett sätt för oss att ge tillbaka till forskningen, sa hon.

Utöver ponnyridningen lockade käpphästhoppning. En bana med hinder var iordninggjord åt käpphästekipagen. Ryttarna fick själva bestämma höjd på hindren. Efter en genomgång av banan var det bara att sätta av och hoppa. Ida Lindh var först ut och klarade banan galant på sin egenhändigt tillverkade käpphäst.

Sara Heydorn, snart 14, visade hur frihetsdressyr går till tillsammans med hästen Mellow. Sara har tränat frihetsdressyr i bara två veckor tillsammans med Anders Eriksson, som jobbar som tränare på gården. Trots att de bara har tränat i några veckor följer hästen lydigt med Sara. Frihetsdressyr för hästar liknar lydnad, agility, för hundar.

Björnbo gård har även börjat med handikappridning.

Artikelbild

| Mårten Gås är inte glad. Tur att han är bakom stängsel.

– Många ställen har handikappridning, men det som jag tycker gör oss unika är att det får ta den tid det behöver hos oss. Det ska inte gå så fort, säger Anders Eriksson.