– Jag kör på alla tävlingar här omkring, så fort jag kommer åt. Jag är något av en tävlingsmänniska, säger Anita Eckebring.

Hon tävlar främst i brukskörning med häst, där hon vunnit 18 SM-guld, men de senaste 12 åren har hon även ställt upp i disciplinen skogskörning och nosat på SM-placeringar även där. Hon säger dock själv att hon ”varken har längden eller styrkan” som krävs för att bli bäst i landet.

Grenen skogskörning består av flera delar. Den innefattar kontroll av hur hästen är selad, lastning och avlastning av ved och timmer på en vagn, manövrering av en lång stock, och placering av stockar i olika konstellationer som är tydligt beskrivna innan tävlingen. Allt görs med hästens hjälp och sker i skogsterräng. Det är mycket att lära sig för att få en full bild av sporten, men Anita Eckebring förklarar gärna:

Artikelbild

| Anita Eckebring kör med uppburet lass i skogen med hästen Borkbläsen.

– Det här är inte bara ett intresse utan ett levnadssätt, säger hon medan hon drar i tömmarna till den Nordsvenska brukshästen ”Borkbläsen”.

När hon inte tränar eller tävlar så jobbar hon på Grillby mekaniska verkstad som verkstadsarbetare. Men hon känner sig som mest levande när hon tävlar, berättar hon. När träningen är slut för denna gång backar Anita Eckebring in Borkbläsens timmervagn mellan en annan vagn och en liten kulle, utrymmet är mindre än en parkering i Stockholms innerstad. Hästen följer hennes minsta ord och trots det smala utrymmet hamnar vagnen fint på plats bara någon centimeter från den andra vagnen.