En växande resa genom livet

Med strålande sol och rekordstor publik invigdes årets idéträdgårdar vid Åpromenaden på onsdagen.

19 juni 2019 19:00

Förväntningarna växer för var år som trädgårdsmästareleverna presenterar sitt examensarbete med de fem små Idéträdgårdarna.

Och det var många som kom för att var med om den årliga traditionen i Enköping. Flera hundra besökare, släkt och vänner samlades i skuggan under björkarna för att lyssna på invigningstal och sång.

– Idéträdgårdarna har invigts många gånger, för mej var det första gången förra året och i år undrade jag om det skulle gå att upprepa succén från i fjol. Men det var inga problem med den här klassen, de har utfört arbetet med både känsla och skicklighet, konstaterade Lena Biärsjö, ansvarig lärare för Tematrädgårdarna.

Livets trädgårdar är namnet på årets Idéträdgårdar som består av fem små trädgårdar med teman från barndom, via tonår, medelålder och ålderdom till livets slut.

Arbetet med planering och gestaltning av trädgårdarna började trädgårdsmästareleverna med redan i höstas. Sponsorer har de själva jagat för växt- och byggmaterial till trädgårdarna och kommunen har även varit behjälplig.

– Vi vill framföra ett stort tack till parkavdelningen vid Enköpings kommun som ställt upp så mycket, sade trädgårdsmästareleven Maria innan lärarna Lena Biärsjö och Jan Dahlbom klippte det blågula bandet och otåliga besökare äntligen fick gå in och beskåda härligheten.

Vid den lilla dammen i den sista trädgården, Stillheten, står Alexander och Marina Duarte-Åhman med mamma Caroline och begrundar röken som sakta ringlar upp ur dammen. Caroline är trädgårdsmästarelev och har varit med och byggt upp tonårens trädgård.

– Det var ett svårt tema. Det finns inga trädgårdar för tonåringar så vi hittade ingen inspiration i bilder utan fick mer fundera över var man vill vara som tonåring och vad man känner, säger Caroline.

Hon känner både stolthet, vemod och lättnad över att arbetet med Idéträdgårdarna är färdigt.

– Vi är jättenöjda, vi har fått rucka en del på planerna med växtmaterialet men vi har hittat bra alternativ, säger Caroline.

I barndomens trädgård tittar Åke och Margaretha Swahn på det färglada penn-staketet gjort av stängselstolpar. De kommer från Uppsala och besöker idéträdgårdarna för första gången.

– Vi fick en inbjudan av grannfrun som går utbildningen, vi kände inte till idéträdgårdarna tidigare, men de är väldigt inspirerande och hit vill vi åka igen senare i sommar säger de.

Idéträdgårdarna går att besöka hela sommaren men rivs upp till hösten för att lämna plats åt nästa års trädgårdsmästarelever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund

Ämnen du kan följa