"Det var ett galet tryck i början"

För åtta månader sedan fick Enköpings handel ett efterlängtat tillskott när Mio öppnade sitt möbelvaruhus i Romberga.

15 maj 2019 21:00

Sedan Möbelhuset stängde nere i centrala delarna av Enköping ett par år tidigare hade det inte funnits någon utpräglad möbelaffär här.

– Det var ett helt galet tryck i början. Många hade väntat och tiden efter invigningen var helt exceptionell, säger butikschefen Helen Söderling.

Och hur ser det ut nu?

– Vi har fortfarande en bra kundtillströmning och vi har kunder som kommer tillbaka, säger hon.

Helen Söderling säger att mellan sju och tio procent av butikens omsättning kommer från en egna e-handeln.

Innan ni öppnade sa du att butiken i huvudsak vänder sig till kunder i Enköping, Heby och Håbo. Stämmer det överens med verkligheten idag?

– Ja, och vi har rätt många kunder även utanför det området, från till exempel Kungsängen och Strängnäs. Det vi kan utveckla är att nå ut till ännu fler i Håbo. Vi vet att många uppskattar att det är ett lugnare tempo och mindre trafik i Enköping, jämfört med större städer.

Vad är dina tankar om läget för handeln i Enköping?

– Jag tror att det sitter djupt rotat hos många Enköpingsbor att man ska resa i från staden för att handla, men det finns mycket, mycket mer på hemmaplan än vad de flesta tror, säger Helen Söderling.

På så sätt ser hon möjligheter även för centrumhandeln.

– Det är tråkigt att handla i centrum när butiker försvinner, men öppettiderna är en begränsning. Ingen vill bara ha e-handel, alla vill ju att det ska finnas butiker att gå till. Kunderna vill fortfarande klämma och känna, säger hon.

Vad tycker du skulle lyfta handelsområdet ännu mer?

– Det skulle vara någon mer klädbutik, vid sidan av Intersport.

Hur mår handeln i Enköping?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand