Bland gallerier och runstenar

Den går mellan de två riksvägarna 55 och 70 och kantas av konstgallerier, runstenar och vacker natur. I vår serie om uppländska landsvägar tar vi en tur på vägen mellan Örsundsbro och Fjärdhundra.

25 juli 2009 14:00
De dryga tre milen mellan Örsundsbro och Fjärdhundra är bitvis smala och bitvis inte asfalterade. För sommarresenären erbjuder de en resa från bad till bad, tillfälle till besök i flera konstgallerier och vyer över syduppländska landskap med skogar och fält. Ett naturreservat, två runstenar, en trolltrappa, och en kungsgård med Erik XIV som en av de första ägarna gör färden än mer innehållsrik.

Det är alltid klokt att kolla öppettider för ateljéer och gallerier om det är sådana man är intresserad av. Kommer man vid rätt tid kan resan inledas på Vicke Vire, butik och café med konst och konsthantverk mitt i Örsundsbro.
För badsugna blir förmodligen nästa stopp vid Alstabadet, sjön som Örsundaån sväller ut till innan den rinner vidare mot Örsundsbro. När UNT kommer till Alstasjön en tidig måndag ligger daggen fortfarande i gräset ned mot vattnet. Det gör däremot inte den grupp av tjeckiska turister som tältat där under natten. De håller på att avsluta frukosten.
- Vi åkte från Tjeckien i fredags och har åkt upp genom Sverige från Hälsingborg via Stockholm. När vi ätit och packat färdigt åker vi vidare till Uppsala, vi ska vidare till Norge också innan vi vänder hemåt, berättar Dana Ruzickova, en av två guider som följer med 40-manna gruppen som valt Norden som turistmål.

Ovanför Alstasjön reser sig Uvberget, naturreservatet med rara växter och en brant klippa att sträva upp på med en vidunderlig utsikt som belöning. På andra sidan Alstasjön skymtar Hamra transformatorstation där en sönderbränd frånskiljararm var orsak till att hela södra Sverige drabbades av strömavbrott i december 1983.
Några kilometer längre fram längs vägen ligger Alsta trädgårdar, ett paradis för växtälskare, med konstgalleri och café.

I Nysätra, åtta kilometer väster om Örsundsbro har djurskulptören Torbjörn Forsberg sin ateljé, ett stenkast från kyrkan. På gårdsplanen står en älg i brons, inte fullstor men tillräckligt stor för att dra till sig förbipasserandes uppmärksamhet.

En pågående utställning i Österbybruk har tömt ateljén på merparten av färdiga bronsskulpturer, men på arbetsbordet håller ett lejonhuvud på att formas i plast och lera. På en bänk intill står en bronskaja, en sådan som delas ut som första pris till klassvinnare i Uppsala kortfilmfestival. På Ryda kungsgård ännu några kilometer västerut tar Lennart Lundborg, tredje generationens arrendator, emot och berättar om gårdens och landskapets utveckling genom århundranden. Han berättar om branden 1791 då dåvarande huvudbyggnaden totalförstördes, om hur stenblocken som var motvikter till dåtida lyftanordningar då nya vägen byggdes blev till grindstolpar, om almsjukan som tagit död på gårdens vårdträd, och om Hässleklockan vars skira blommor på höga stjälkar bildar ett vitt hav längs uppfartsvägen.

Fortsätt västerut, i korsningen vid Torstuna kyrka kyrka ligger först Korsbacken och sedan kommer grusvägen. Den är inte rolig, men kort, och i nästa korsning tar man till vänster, mot skogen, förbi avtagsvägen mot Trolltrappan, förbi skogens stenansikte och så öppnar sig skogsridån och stammarna bildar ram för silon i Fjärdhundra. Där väntar utomhuspoolerna för de badlystna, men för konstintresserade är det i stället Skensta och Hjältegalleriet som hägrar.

En ny vänstersväng i Forsby leder till Skensta, men är det rätt tidpunkt erbjuds först konsert i Forsby Kvarn, en uppskattad och unik konsertlokal dit alltfler hittar för att höra främst klassisk musik. På Hjältegalleriet tar Chris Case emot tillsammans med hustru Ulla. Efter långa yrkesliv i framför allt Sydafrika sökte de sig till Sverige och Skensta. Att öppna galleri i lidret till ett soldattorp, med en tillfartsväg där grässträngen finns kvar mellan hjulspåren är dristigt:
- Men folk börjar hitta hit, och förutom mina målningar är det tavlor i olika tekniker av människor vi känner som ställer ut. Kaffe och kakor erbjuds dem som känner för en vilopaus i trädgården, berättar Chris.

Vägen därifrån går via Gästre där man förbereder sig för nästa års minnesceremonier över slaget vid Gestilren 1210, och sedan är man ute på riksväg 70 mot Sala. Bortanför Simtuna kyrka och mitt emot Karleby tingshus går avtagsvägen in till Lundellska galleriet. En oas för den som vill upptäcka trädgårds- och annan konst, produkter av Gunilla Lundells flödande fantasi och arbeten i framför allt keramik. I sommar finns också Lise Björkvalls rakukeramik utställd, liksom Cici Rettigs fantastiska vävar av linvarp och koppartråd. Kristin Lindskog kommer att ansluta till utställarna, men var ännu inte på plats vid UNT:s besök.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!