”Vi som älskar att träna och ha kul tillsammans. Motivation, inspiration och glädje, oavsett om du är nybörjare eller har tränat länge. Kom och träna med oss utomhus i skog och mark” . Så lät friidrottaren Carin Thornanders första inbjudan på facebook hösten 2014 för att tillfredsställa en efterfrågan om löpteknik, styrka och kondition. Träningen är lika frivillig som den är kostnadsfri och genom åren har allt från två till tjugo stycken dykt upp på lördagsmorgnar klockan 9.30. Nu satsar Carin på sin friidrottskarriär som veteran, men bootcampen lever vidare och stafettpinnen är överlämnad till motionärsgruppen. Redskap som gummiband, pinnar, träd, stenar och bänkar används och det är bara fantasin som sätter gränser. 

– Backarna lovar ju sin mjölksyra och dagarna efter träningen känns vissa muskler mer än andra, säger Erik Berglund. 

Varför tränar du här? 

Artikelbild

| Frida Elmblad, Inger Kasesalu, Magdalena Berglund, Erik Berglund, Andreas Elmblad och Ulf Thornander ser fram emot backintervaller.

– Utomhus, det bästa är att det är utomhus - året runt. säger Magdalena Berglund och alla i gruppen håller med.

– Sen är det ett roligt gäng, med roliga övningar, flikar Erik Berglund in. 

Kan alla vara med?

– Självklart, alla är välkomna och bidrar med det de kan, säger Ulf Thornander.

Artikelbild

| "Det ska vara roligt att träna och ett sätt att umgås", säger Erik Berglund.

Ulf är sammankallande för gruppen och håller den levande, lånar ut redskap när han inte själv kan delta och påminner på facebooksidan dagen innan så ingen ska missa att komma ner och träna. 

– Vi försöker att variera träningen och alla får komma med nya övningar och förslag, ibland tar vi ett dopp i sjön efteråt och många har hittat nya vänner, berättar han.

Artikelbild

| Träningen bygger mycket på löpstyrka och då måste alla muskler spännas.

Frida Elmblad och hennes man Andreas är ”stammisar" på lördagar och prioriterar den här stunden för att träna tillsammans i det annars så hektiska livet med aktiva barn. I dag har Frida även med sig sin mamma Inger Kasesalu.

– Det är bra träning och alla kan vara med. Är det en övning man inte klarar eller inte kan göra får man göra en annan. Men man kommer ut och här hittar man nya träningskompisar, säger Frida Elmblad.

Artikelbild

| Uppvärmningen består oftast av en liten löprunda. Magdalena Berglund, Frida Elmblad och Inger Kasesalu joggar i spåret.

Denna gång är gruppens deltagare sex stycken och med pepp, positiva tillrop och fokus, tar gruppen sig ann en löprunda som uppvärmning. Fortsatt med styrkeövningar för över- och underkropp och sedan avslutas passet med tre backintervaller. 

– Man springer i samma tempo upp för hela backen, tänk på att du ska klara hela vägen, instruerar Ulf Thornander.

Artikelbild

| "Det brinner av mjölksyra, men en paus och lite pepp tar oss upp", säger Magdalena Berglund och kämpar på med gänget.

Det fantastiska som sker nu efter en timmes träning är att alla tar sig upp, tre gånger. Efter sin egen förmåga klarar dem det som alla tror är omöjligt när de står nedanför liftbacken innan start. ”Nä, idag kommer jag inte orka hela backen”, ”Å vad skönt när detta är över” byts ut mot ”Vi gjorde det!” ”Vad grymma vi är” och ”Orkar vi en till?” 

– Gemenskapen är viktig och man klarar mer än vad man tror. Bra jobbat och nu får vi fira helg, säger Ulf Thornander. 

Artikelbild

| Passen avslutas alltid med backintervaller, i sitt tempo och så många man kan och orkar.

Detta är Bootcamp i Björklinge, ett så hårt träningspass som man skapar själv men med en känsla av att man varit på en fest med kompisgänget.