Brodde Lundevall är en välkänd profil i Björklinge för alla får vi fel på bilen någon gång då och då, eller hur? Många uppskattar att kunna vända sig till en lokal meck de har förtroende för och kanske få den lilla snabbfix som behövs utan krångel, tidsbokning och åka ända in till stan. Det blir tydligt på mitt besök när Maggan, en stamkund kommer in och  tar sig för pannan när hon får höra att Brodde tänker sluta och tycker att ”det är ju själva f..också!” Sina första sju år bodde Brodde Lundevall i Läby, men sen fick det räcka och efter de åren har det varit Björklinge som gällt för honom.

– 1973 slutade jag verkstadsskolan och sedan dess har jag jobbat som bilmekaniker här på Björklinge bilservice, vid Tibbleköket, säger han.

Artikelbild

| "Ja,vi plockar väl in kärran och tittar på den..." Så brukar det låta när Brodde Lundevall tar emot.

– Min pappa började hyra här 1962. Då var det en Essomack med tillhörande verkstad. Sedan, 1968, kom min farbror Göran in i verksamheten så då var vi tre personer. Jag hjälpte pappa här tidigare också när jag hade tid men sedan, när jag var klar med skolan, började jag jobba heltid här. 

 Men macken lades ju ner sen va? 

– Ja, 1982 lades macken ner av Esso och då köpte vi fastigheten här och drev den vidare som endast bilverkstad. 

 Så ni var ett riktigt familjeföretag?

Artikelbild

| Brodde i sitt rätta element. När han får skruva och rota i en kärvande broms.

– Jajamen! Min pappa slutade nån gång på 1990-talet och 2008 blev min farbror pensionär och då tog jag över verksamheten själv.

 Gillar du bilar? (dum fråga men rolig att ställa ändå...) 

 - Jodu, det får man väl medge!

Brodde småskrattar och kratsar sig lite bakom örat med lätt oljefärgade fingrar.

– Och det har alltid känts kul när kunderna kommit tillbaka och man känner att ett förtroende finns. Dessutom är det, som sagt, alltid kul att skruva…

 Men...ser du fram emot att bli pensionär nu då? 

– Svår fråga…det ska bli skönt å ena sidan, men jag kommer att sakna alla kunder och kontakterna med dem. Jag och sambon har en stor hund, en rottweiler, den kommer väl att aktivera mig och se till att jag håller mig i form framöver.

Har förstått att du nog kommer att bli en saknad ”institution” här men en slutfråga: många undrar säkert hur det blir med bilverkstan? 

– Jag lägger ner den 5 december. Nya ägare kommer att starta verkstan igen den 7 januari. Då kommer den att heta ”Tibbles bilservice”. 

Men då får ju Björklinge klara sig utan verkstad i en hel månad! 

Brodde skrattar:

– En månad får Björklingeborna lov att klara, de kan ju fira jul under tiden!