Solen skiner och kämpar för att hålla sommarvärmen kvar en stund till vid Björkvallsskolan. Samtidigt hörs utrop från en högtalare. "Bilbingo mitt på dagen?", hinner jag tänka när jag rundar hörnet på skolbyggnaden, men framför uppenbarar sig en välfylld grusplan med glada människor i sina bästa år. Boulespelare så långt ögat når och en massa brassestolar.

Vad händer här, det ser trevligt ut?

– Vänta ett slag, säger ena kvinnan i kiosken och försvinner en kort stund, för att sedan dyka upp med en herre i röd keps. Han presenterar sig som Torsten Borg och är ansvarig för bouleverksamheten i föreningen SPF 485 Björken.

Artikelbild

| Bandyplan fylldes med ungefär 500 boulespelandes pensionärer.

– Varje år arrangerar vi denna bouletävling. Vi startade 2001 faktiskt, men då var det bara 51 lag, i dag har vi 167 lag som spelar. Man spelar i tremannalag så totalt är det 501 deltagande på plats idag, säger Torsten Borg som har i gång pulsen ordentligt och känner sig lite stressad.

– Det är mycket att tänka på så att dagen blir bra och att allt klaffar, förklarar han.

Det syns att Torsten gillar detta och tycker det är kul.

– Vi tränar varje vecka och 25-30 deltagare dyker upp varje gång.

Artikelbild

| Energipåfyllning fanns att tillgå vid sidan av tävlingsbanan.

Bouleverksamheten är en del av den stora föreningen SPF 485 Björken som riktar sig till pensionärer i Björklinge och kringliggande byar med olika typer av verksamheter. Shuffleboard, stavgång och yoga är andra aktiviteter som erbjuds. Föreningen har 375 medlemmar och jobbar på att nå 400 strecket under 2020. Lokalen man träffas i är Skuttunge bygdegård och på SPF 485 Björkens hemsida syns det tydligt att föreningen har många engagerade medlemmar.

– Vi har även en vänförening i Furuliden PRO. Tillsammans brukar vi ha en bouletävling, eller mer som ett vänskapsmöte, som vi avslutar med ärtsoppa och punsch i september varje år nere på dansbanan, berättar Torsten.

Artikelbild

| Surahammars Alf Dunder berömde bouletävlingen som SPF 485 Björken ordnat.

Ärtsoppa med punsch och spela boule. Det är nog inte så tokigt att bli pensionär om man ser till att vara med i en förening tänker jag och går vidare efter att ha lämnat Torsten Borg i fred. Vid kanten på "bandyplanen" ser jag en herre som sitter i sin stol och fikar. Han heter Alf Dunder och bor i Surahammar och han har fått hoppa in som reserv idag. Det är första gången han är i Björklinge och tävlar.

 –Jag har spelat boule i 16–17 år. Nej...det måste vara ännu längre, men jag är mest en glad motionär, så när jag fick hoppa in som reserv var jag till en början lite ringrostig och nervös. Det går inte att vila sig i form utan man måste träna, men det har gått bra idag ändå.

Artikelbild

| SPF Seniorerna 485 Björken bildades 1985 och har idag 375 medlemmar.

Alf Dunder berömmer arrangemanget:

– Banorna är superfina, nästan för bra, kloten rullar fort. Mycket bra anordnat.

Artikelbild

| 167 deltagande lag (3-manna) spelade turneringen som anordnades för 18:e året i rad.

Min nyfikenhet och tävlingsskalle får mig att senare på kvällen ringa upp Torsten Borg och prata lite.

Vem vann idag?

– Det gjorde faktiskt laget som min fru spelade i, priset var 500 kronor, en kryssning och ett paket kaffe, skrattar Torsten Borg.