Bankerna föll på bred front efter helgens besked från finansminister Magdalena Andersson (S) om att det finns en plan för att införa en ny bankskatt. Skatten är tänkt att delfinansiera mer pengar till försvaret.

Mest tappade Swedbank som gick ned 2,7 procent. SEB föll 1,9 procent medan Nordea och Handelsbanken kom undan med nedgångar på 1,4 procent.

SCA inledde med en kraftig kursuppgång efter nyheten om att skogskoncernen satsar 7,5 miljarder på en ny anläggning för kartongtillverkning i Umeå. Men börsen gjorde en snabb omvärdering av satsningen och lyftet ersattes av ett kursfall på 1,3 procent.

Aktien i Wallenbergsfärens maktbolag Investor höll dock ställningarna och steg 0,4 procent sedan sfärens riskkapitalbolag EQT bekräftat att siktet är inställt på en börsnotering.

Bra gick även MTG:s B-aktie, som lyfte över 14 procent efter besked om att medieföretaget ingått ett partnerskap med kinesiska Huya, som enligt upplägget köper in sig i MTG:s e-sportbolag ESL.

De ledande Europabörserna gick upp. Londonbörsens FTSE-index steg 1,0 procent, Frankfurts DAX-index ökade 0,1 procent och Paris CAC40-index klättrade 0,2 procent.

Börserna i USA och Kanada var helgstängda för Labor Day.