Viktiga beslut i år kan avgöra framtiden för planeten

År 2021 kan bli det supermiljöår som 2020 skulle ha varit om inte covid-19 brutit ut.

Peter Westman och Lovisa Hagberg, från 50-årsjubilerande Världsnaturfonden vill att 2021 blir ett supermiljöår.

Peter Westman och Lovisa Hagberg, från 50-årsjubilerande Världsnaturfonden vill att 2021 blir ett supermiljöår.

Foto: Pressbild

Debatt2021-01-25 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som tillståndet för naturen och miljön på vår planet aldrig varit allvarligare än nu så är 2021 ett år fullt av möjligheter. Med en ny amerikansk president med ambitioner för klimatet och flera globala miljömöten framflyttade till i år, finns det bättre förutsättningar för planeten. Låt oss ta vara på detta supermiljöår. 

År 2021 är året då vi hoppas att tre viktiga beslut för miljön blir verklighet: 

– ett globalt ambitiöst ramverk för biologisk mångfald

– ett stärkt och mer ambitiöst Parisavtal för klimatet och 

– ett nytt globalt havsavtal. 

Dessa beslut är helt avgörande för vår framtid. 

Under Supermiljöåret 2021 firar WWF 50 år i Sverige. Redan när vi startade drev vi på för att bevara den biologiska mångfalden. Arbetet med att minska klimatpåverkan påbörjades senare, men intensifierades snabbt. Läget är nu akut. Vi har inga ytterligare 50 år att spela med. Sverige har en viktig roll i de globala processerna och vill vara en föregångare. Det är nu därför dags att visa ledarskap i tre processer under 2021: 

För det första krävs uppslutning kring de globala satsningarna för att rädda den biologiska mångfalden. Under 2021 kan det bli verklighet inom FN:s konvention för biologisk mångfald (CBD), men då krävs det att EU och länder som Sverige går före. WWF kräver därför att Sverige står upp för, och fullt ut genomför, en stark EU-strategi för biologisk mångfald. Denna innefattar en lag för naturrestaurering, skydd av minst 30 procent av EU:s land och hav till 2030 i ett representativt och ekologisk sammanhängande nätverk av skyddade områden, inklusive 10 procent strikt skydd. Den innehåller dessutom åtaganden om att EU ska ta ledarskap för ett ambitiöst post-2020 ramverk.

Det andra gäller det uppskjutna mötet inom FN:s klimatförhandlingar. Det är det viktigaste sedan klimatmötet i Paris 2015. Innan det sker i november 2021 måste parterna till Parisavtalet komma in med uppdaterade och tillräckligt ambitiösa nationella klimatplaner.WWF kräver att Sverige driver på för ett mer ambitiöst Parisavtal och manar på för att EU, med skärpta klimatmål och klimatplan (NDC), agerar för att länder utanför EU också höjer sina klimatambitioner.    

För det tredje är även livet i havet hotat och det krävs globala beslut för mycket av våra hav är på internationellt område. Under 2021 kan ett nytt internationellt och juridiskt bindande FN-avtal för bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald i havsområden utanför nationella vatten antas. WWF kräver att Sverige agerar för att EU ska driva på för att ett ambitiöst avtal blir verklighet.   

Slutligen, låt oss nu göra 2021 till året då världens politiker tar miljöfrågorna på allvar. Under hösten 2020 togs ett viktigt steg då över 80 regeringschefer och länder skrev under ”Leaders Pledge for Nature”, där de åtog sig att vända den negativa trenden för den biologiska mångfalden till 2030. Förhoppningen är att initiativet kan driva på de politiska ambitionerna för klimatet och naturen.

Under förra året översköljdes vi av larmrapporter kring planetens hälsa, att klimatförändringarna ökar och att den biologiska mångfalden minskar i rasande tempo.  Låt 2021 bli det supermiljöår vår planet så desperat behöver!