Rasistkortet fungerar inte lÀngre

Vad som ofta sker nÀr kritik riktas mot organisationer som Ibn Rushd Àr en anstormning av anklagelser om rasism och islamofobi.

I dag Àr det inte lÀngre lika lÀtt att vinna en debatt genom att sÀga att ens meningsmotstÄndare Àr frÀmlingsfientlig.

I dag Àr det inte lÀngre lika lÀtt att vinna en debatt genom att sÀga att ens meningsmotstÄndare Àr frÀmlingsfientlig.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledarkrönika2020-07-12 02:11
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

De som har följt debatten om Uppsala kommuns finansiering av Ibn Rushd har kanske sett ett mönster. I kommunfullmĂ€ktige (25/5) frĂ„gade VĂ€nsterpartiets Hanna Victoria Mörck om man bör fundera pĂ„ om vĂ„ra offentliga företrĂ€dare lider av “islamofobi” efter att Kristdemokraternas kommunalrĂ„d Jonas Segersam ifrĂ„gasatt bidragen till studieförbundet.

Efter en krönika pĂ„ ledarsidan (28/5) som debatterade samma Ă€mne inkom inte mindre Ă€n tre repliker frĂ„n FolkbildningsrĂ„det, Ibn Rushd och frĂ„n en fd förbundschef för Sensus. I den senare beskrivs att ledarsidan hĂ€nger pĂ„ drevet som Ă€r “orkestrerat av Sverigedemokraterna” och att vi “springer invandringskritikernas Ă€renden”.

Segersam skrev dĂ€refter en debattartikel i UNT den 5/6 dĂ€r han pĂ„pekade att bidraget till Ibn Rushd borde dras in. Vad som dĂ„ sker Ă€r att fyra ideella organisationer med Uppsalakoppling (dĂ€ribland Amnesty) skriver en gemensam replik dĂ€r de menar att kritiken Ă€r “regelrĂ€tt hat” mot muslimer. Organisationerna Ă€r vidare oroliga för att “islamofoba utspel i Uppsala” kommer att pĂ„verka Ibn Rushds bidrag. 

Ibn Rushd har sedan 2005 fĂ„tt en kvarts miljard skattekronor frĂ„n FolkbildningsrĂ„det plus mĂ„nga tiotals miljoner kronor frĂ„n kommuner och regioner. Studieförbundets koppling till Muslimska brödraskapet, som Ă€r en islamistisk organisation, Ă€r dokumenterad. I Kvartal 16/6 beskriver bitrĂ€dande professor Aje Carlbom, terrorforskare Magnus Ranstorp och analytiker vid Försvarshögskolan Peder Hyllengren att Ibn Rushd ingĂ„r i ett “europeiskt organisatoriskt nĂ€tverk som styrs av en odemokratisk ideologi som handlar om att ersĂ€tta ett sekulĂ€rt styre med ett religiöst statsskick dĂ€r lagstiftningen Ă€r grundad i Koranen”.

Och replikerna till UNT Ă€r inga isolerade fall. Vad som ofta sker nĂ€r kritik riktas mot den hĂ€r typen av organisation Ă€r en anstormning av svar frĂ„n diverse skattefinansierade organisationer, spĂ€ckade med anklagelser om högerextremism, islamofobi och SD-kopplingar. 

Den person som kanske gjort sig mest kĂ€nd för att kontra med islamofob-kortet Ă€r ordföranden för Sveriges Unga Muslimer (SUM): Rashid Musa. SUM Ă€r en medlemsorganisation till Ibn Rushd och har genom Ă„ren bjudit in diverse hatpredikanter. De blev ocksĂ„ nyligen Ă„terbetalningsskyldiga till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhĂ€llesfrĂ„gor (MUCF) för att ha brustit i att “respektera demokratins idĂ©er” vilket UNT:s Sakine Madon skrev om (16/6)

NĂ€r svensk terrorlagstiftning skĂ€rptes 2016 menade Musa att lagen kan fĂ„ muslimer att kĂ€nna sig diskriminerande. Musa har hĂ€vdat att kritik mot hans organisation hĂ€rstammar frĂ„n “islamofobisk logik”, han har pekat pĂ„ “koloniala förestĂ€llningar” och att kritik av SUM har ett “populistiskt och rasistiskt sprĂ„kbruk”. Kritiska röster sĂ€gs sprida skrĂ€mselpropaganda och ledarsidor “misstĂ€nkliggör svenska minoriteter”. 

Retoriken fungerade kanske för tio Ă„r sedan. I dag Ă€r det inte lĂ€ngre lika lĂ€tt att vinna en debatt genom att sĂ€ga att ens meningsmotstĂ„ndare Ă€r frĂ€mlingsfientlig. Ett tecken pĂ„ att Sverige rör sig frĂ„n den Ă€ngsliga Ă„siktskorridoren dĂ€r det tidigare fungerade att utmĂ„la kritiker till skattefinansiering av Muslimska brödraskapets Sverigegrenar som islamofoba Ă€r att MUCF drog in stödet till SUM. Politiker och debattörer tycks ocksĂ„ i allt högre grad fnysa Ă„t vĂ€nsterpolitikers eller civilsamhĂ€llesorganisationers rasistanklagelser. 

Men islamofobi-industrin Àr dessvÀrre fortfarande en lukrativ bransch pÄ mÄnga hÄll. Ansvariga i Uppsala tar inte sitt ansvar och drar in organisationernas stöd. Uppsala kommun kan inte fortsÀtta vara sÄ naiva och hopplöst efter.