Många älskar bacon och använder det till nästan allt. Nätet svämmas över av recept på muffins, pannkakor, pajer, omeletter, majonnäser, chips och strössel baserade på bacon. Det finns forum för ”bacon lovers” och Facebook-gruppen ”Vi som älskar bacon” har närmare tusen följare. Köksmästaren på Scandic Sjöfartshotellet i Stockholm, Boel Aurén, brukar smaksätta grytor med sidfläsket eller knapersteka det för att höja en sallad eller dessert.

Allt blir bättre med bacon, säger hon och berättar att hon tidigare drev en blogg med samma namn.

Inför testet har vi anonymt lagt upp åtta olika sorters bacon på tallrikar. Boel tar några bitar och fräser i den heta stekpannan. Skivorna krullar ihop sig ganska snabbt. Ett bra betyg. Med rätt tjocklek och fetthalt blir skivorna lite vågiga, men de får inte dra ihop sig på en gång för då försvinner en del av stekytan som i stället blir mera kokt. Först ut är Enebacken från Lidl som klarar sig bra.

Artikelbild

| Med rätt tjocklek och fetthalt blir skivorna lite vågiga i den heta pannan, men de får inte dra ihop sig på en gång för då försvinner en del av stekytan och fläsket blir mer kokt.

Det har en stor fettrand som bra bacon måste ha för att det ska bli knaprigt. Men om det är för mycket fett kan det bli svampigt.

Ser godast ut

Enebacken innehåller rökarom. Några andra baconpaket lockar med att det är ”bokvedsrökt” eller ”rökt på alspån”. En av dem är Garants ekologiska bacon, som Boel tycker ser godast ut av alla med sin röda färg och lagom mycket fettränder. Men smakmässigt är det en besvikelse.

Lite mesigt. Fast ganska trevligt ändå, lyder omdömet.
Artikelbild

| ”Fett och salt är bra smakhöjare och bacon har båda två”, säger köksmästaren Boel Aurén som gärna använder bacon i matlagningen.

När vi börjar närma oss slutet av testet konstaterar Boel att det inte är någon sort som är sådär ”riktigt rökig och härlig”. Då är det dags för Gudruns svenska bacon, tidigare vinnare i Chark-SM.

Det har en trevlig färg där det ligger och bubblar. Jag har lite förhoppning på detta, säger Boel.
Artikelbild

| Bra bacon ska vara rökigt, salt och gå att steka riktigt knaprigt. Vinnaren i testet, Gudruns bacon, beskriver Boel Aurén som balanserad, fräsch och ”lite pigg”.

Smakar lite unket

Smaken beskriver hon som balanserad, fräsch och ”lite pigg”. Gudruns bacon blir därför bäst i test. När Boel får veta vilket hon valt till vinnare berättar hon att det är det hon själv brukar köpa.

Artikelbild

| Inför testet har vi lagt upp åtta olika sorters bacon på numrerade tallrikar och låtit köksmästaren och baconexperten Boel Aurén steka och provsmaka.

Det är svenskt och jag har märkt att det är bra och gott.

Förlorarna i testet är Coops skivade bacon som var alldeles för salt och storsäljaren Scans som hade minst rökighet och sälta av alla.

Artikelbild

| Vi har testat åtta olika sorters bacon på marknaden och bedömt både smak, krispighet och sälta.

Det smakar inte riktigt bacon, utan lite unket. Det var inte jättemysigt, konstaterar Boel.
mat