På svenska fester inkluderas ofta någon aktivitet

29 december 2021 10:54

När svenskar arrangerar någon form av middag eller fest, så är det vanligt att det även inkluderas någon form av aktivitet. Till grillfesten kan det vara kubb eller annan sommarlek och till vintern är det mer vanligt med någon form av quiz.

Vi firar midsommar, Halloween, påsk och allt möjligt, men vi har i princip alltid någon form av aktivitet. En tanke med lekarna är det skapas mer sammanhållning, man ska ha roligt tillsammans och man ska inte bara dega ihop i en hörna efter maten.

Några idéer på aktiviteter på vuxenfesten

– Quiz av olika slag är passande i de flesta sällskap och det funkar både inomhus och utomhus. Man kan välja att köra efter ett specifikt tema, exempelvis en specifik genre av film eller musik, eller allmänt om sport, träning, mat eller annat som känns mer som eran stil. Sen är frågan om man ska köra i lag eller en-mot-en. 

– Mer fysiska aktiviteter är ofta lämpligare för sommarfester, oavsett om det är spel som kubb, boule eller olika typer av sommarspel som blandas med klassiska och nya lekar.

– Tjejfesten kan piggas upp lite om man bjuder in någon som presenterar hudvård, parfym eller ger massage. Antingen att det enbart finns lite tester eller att man får en form av behandling med en specifik produkt. En annan kul grej kan vara att titta på vuxenleksaker, antingen på nätet eller ha det som presentation på festen.

– På festen där alla inte är bekanta med varandra, så kan det bli en rolig start med fördrink och leken "Byta namn". Alla ska hälsa på varandra, men istället för att fortsätta presentera sig med sitt eget namn, så byter man till det namn från personen man nyss hälsat på och fortsätter runt på samma vis. Tills man blir presenterad med sitt eget namn. Då sätter man sig ner och väntar på att alla ska bli klara.

Aktiviteter med barnen

– Barnen kan inkluderas i de flesta lekar, men på de flesta får man ändra lite på reglerna. Till exempel att man kör ett quiz med ett tema som passar barnen eller sommarlekar som är mer barnvänliga.

– Lukt- och smaklekar kan göras väldigt skoj, i synnerhet om det inkluderas godsaker eller mat som barnen gillar.

– Hoppa säck, brännboll, kubb, charader och kasta ring är några populära sommarlekar som funkar för både barn och vuxna.

– Viskleken, som går ut på att första personen i ledet hittar på en mening att viska vidare. Sen ska den viskas vidare och när den har nått sista personen, så ska denne person säga meningen högt. Det är sällan det är samma som det var från början och kan skapa en del skratt.

Från

Sinful