När man behöver låna pengar

24 november 2021 12:16

När man behöver låna pengar

Någon gång i livet behöver de flesta av oss upprätta ett lån av en eller annan anledning. Det kan vara allt från att man har en oförutsedd utgift som man inte kan betala utan hjälp eller att man ska köpa ett hus eller ge sig ut på en resa. Oavsett vilken anledningen är till att man behöver ett lån så finns det en del att välja på.

Det finns många olika lån att ta, vilket lån som passar bäst beror på dina förutsättningar och behov. Om man har en bostad, en bil eller något annat som är av ett större värde så kan man ta ett lån med det som säkerhet. Då får man ofta ett lån med lägre ränta vilket gör att man kommer undan med en lägre månadskostnad. Om man inte har några sådana tillgångar så kan man även låna pengar utan säkerhet.

Vad krävs för att få ett lån utan säkerhet

Vad som krävs av dig som låntagare när du ska ha ett lån utan säkerhet ser lite olika ut beroende på vilken långivare du väljer. Det finns dock en del krav som de flesta långivare ställer som ser ungefär liknande ut överallt:

För att upprätta ett lån måste du vara minst 18 år, hos vissa långivare måste du vara 20 år. 

Du ska vara folkbokförd i Sverige, anledningen till det är att det annars är lätt för folk att ta upp lån och sedan lämna landet utan att det blir några konsekvenser.

Du behöver många gånger vara skuldfri sedan tidigare.

Det är viktigt att du har en bra kreditvärdighet och att du har någon form av deklarerad inkomst. Den inkomsten måste dock inte vara fast.

Om du har svårt att få lån finns det några saker du kan göra för att förbättra dina chanser. Du kan ansöka om lån tillsammans med någon annan, det kan vara en förälder eller en sambo som har god kreditvärdighet. Det är oftast lättare att få lån då eftersom långivarna anser att det är mycket högre chans att de får tillbaka sina pengar om det är två personer som kan betala.

Du kan också sänka summan som du vill låna, det är lättare att få ett lån inom rimliga gränser. Låna alltså inte mer pengar än du har behov för och sänk gärna kraven så mycket det bara går för att öka dina chanser.

Vilka är fördelarna med ett lån utan säkerhet?

Det finns en del fördelar med ett lån utan säkerhet, exempelvis brukar det gå snabbt att få sina pengar och du behöver inte lämna någon säkerhet för ditt lån. Du bestämmer själv vad pengarna ska användas till, de är inte knutna till något objekt. Så vill du köpa en ny frys eller åka jorden runt spelar ingen roll, det är helt upp till dig.

Från

Cesonius OÜ