Få kontroll över din ekonomi

8 december 2021 16:24

Det bästa sättet att inte hamna i ett läge där man spenderar mer pengar än man får in på kontot är att skaffa sig kontroll över sin ekonomi. Det finns många sätt att göra det på och när man känner att man har koll på sina pengar blir också vardagen och livet mycket lättare. Att inte veta hur mycket inkomster och utgifter man har skapar en stress hos de flesta.

Det finns många olika tips och knep att ta till för att få koll på sina pengar och få dem att räcka till och kanske även ha en möjlighet att spara en slant varje månad. Har man lån som man betalar av på hos olika långivare och med olika summor så kan det vara bra att veta att det finns muligheter til å sammenligne lån.

Tips på hur man får en bättre ekonomi

Det första man bör göra är en budget för att skapa en överblick över sina inkomster och utgifter. Lägg ihop alla dina inkomster efter skatt som du har varje månad för att få fram summan du har att röra dig med. Därefter samlar du dina utgifter, räkna ihop alla dina utgifter och försök kategorisera dem efter nödvändiga utgifter och utgifter som du har möjlighet att spara in på. 

Exempel på utgifter som inte är nödvändiga kan vara tjänster du inte använder, prenumerationer, abonnemang eller kaffe och fika på stan som du kanske kan dra ner på. 

När du har gjort en budget är det dags att titta efter att inkomsterna är större än utgifterna, är de inte det behöver du minska på dina utgifter eller göra något för att öka dina inkomster, exempelvis ta ett extra jobb.

Tänk också på att inkludera ett sparande i din budget som du inte ruckar på. Ett sparande kan vara bra att ha när man får oförutsedda utgifter eller när man vill göra något eller köpa något man har längtat efter. Det känns skönt att kunna unna sig ibland och att veta att man har pengar till en tandläkarräkning eller något annat som man inte har räknat med. 

Har du lån hos olika långivare kan det vara en ide att samla dina lån för att minska din månadskostnad samt få koll på hur stor summa varje månad som ska betalas för avbetalning av dina lån. När du tar ett lån för att samla dina lån passar ett privatlån bäst.

Privatlån för att samla dina lån

Ett privatlån har en lång avbetalningstid på många år och är ett lån som du själv bestämmer vad pengarna ska användas till. Du behöver inte heller lämna något som säkerhet när du tar ett privatlån. Ett privatlån har en lite högre ränta än ett vanligt bostadslån men du brukar ändå komma ner i månadskostnad när du samlar dina lån med ett privatlån.

Från

LoanScouter