Det här behöver du tänka på när du väljer elbilladdare

8 december 2021 16:12

Om du har en elbil eller håller på att köpa en, måste du ha en elbilladdare. Ett vanligt eluttag räcker inte om du bryr dig om säkerhet och prestanda.

Stor marknad av elbilladdare

Efter hand som elbilsmarknaden har vuxit sig stor, har även utbudet av laddare blivit större. Idag finns det ett stort antal olika elbilladdare du kan välja mellan och som har olika egenskaper när det kommer till design, prestanda, användarvänlighet och energiförbrukning.

Om du är i färd med att skaffa en ny elbil, är tiden kommen för att uppgradera hemmaladdningen. Dessvärre finns det inte en lösning som passar alla, eftersom alla fordon och bilister har olika behov. Läs vidare för att lära dig mer om de olika möjligheterna som finns för hemmaladdning. 

Laddning via Mode 2-kabel

De flesta elbilar och hybrider levereras med en Mode 2-kabel, som har en laddningskontakt i den ena änden och en vanlig stickkontakt i den andra. Många använder den här kabeln till daglig laddning, men egentligen är den bara avsedd för resande eller nödladdning när du inte har andra alternativ. 

Orsaken till det är att vanliga stickkontakter inte lämpar sig för regelbunden laddning av något så stort som ett elbilbatteri. Enligt föreskrift om elektrisk lågspänningsanläggning (FEL), måste stickkontakten ha en avsedd riktning, en säkring på max 10A och jordfelsbrytare typ B för att uppfylla kraven om regelbunden laddning. Det finns vanligtvis inte installerat i vanliga hem.

Behöver jag en laddstation?

Det säkraste och mest effektiva alternativet är att installera en laddstation hemma. Den laddar snabbare än Mode 2-kabeln som medföljer bilen, och är mycket säkrare med tanke på värmeutveckling och brandfara.

Därutöver kommer laddningskapaciteten öka och bli stabil. Därmed kan du veta just när din bil är fulladdad och klar för användning. Det gör att du kan sätta bilen på laddning på fördelaktiga tidpunkter, till exempel när elpriserna är som lägst.

Ska du ansöka om billån till elbil? Besök AS Financiering

Tänk på det här när du väljer elbilladdare

 När elbil är din framtid är tiden inne för att överväga bra laddningsutrustning hemma. Utöver att vara mer säker och förutsägbar, är en laddningsstation snabbare än Mode 2-kabeln som medföljer bilen. Det finns egentligen inga nackdelar med att välja laddningsstation, bortsett från priset. En laddningsstation är en kostsam investering medan Mode 2-kabeln är “gratis” i den mening att den levereras tillsammans med bilen. 

Val av elbilladdare beror på vilka egenskaper du önskar av din hemmaladdning:

●   Hur snabbt och förutsägbart du behöver ladda

●   Hur du önskar Wi-Fi-laddning via app

●   Säkerhet

●   Användarvänlighet

Wi-Fi-anslutna smartladdare

En Wi-Fi-ansluten smartladdare kan kontrolleras via en app på telefonen. Därmed kan du planera laddningen oavsett var du befinner dig, och appen kan skicka aviseringar till dig när laddningen är färdig eller vid oegentliga händelser, till exempel värmegång.

En smartladdare är vanligtvis utrustad med säkerhetsfunktioner som kapar strömtillförseln vid värmegång. Elen kopplas även ifrån när laddningen är färdig, så att du får minsta möjliga energislöseri.

Finns det billiga elbilladdare?

Ja – en del laddare levererar ganska enkelt el till bilen utan smarta tilläggsfunktioner eller WiFi-anslutning. Det är de billigaste laddarna.

I motsats till bilister med förbränningsmotor kommer minoriteten elbilister vänta tills batteriet är nästan tomt innan de laddar. Därför är det inte alla som behöver en avancerad smartladdare som låter dem planera laddningen. En billig laddningsstation är därför ett bra alternativ för dig som ganska enkelt vill ha en billig och trygg laddningsstation och som laddar din bil när du sätter i kabeln.

Elbilister kvalificerar sig för grönt billån hos AS Financiering 

Ska du köpa elbil? I så fall kvalificerar du dig för grönt billån hos AS Financiering, en fördelaktig låneprodukt med lägre ränta och avgifter. Grönt billån erbjuds endast bilister som väljer miljövänliga fordon. Det vill säga elbilar och laddningsbara hybrider.

AS Financiering erbjuder upp till 100 % finansiering av nya och begagnade elbilar. Har du planer på att köpa begagnat kan du även söka om finansieringsbevis hos AS Financiering.

Finansieringsexempel från AS Financiering på ett lån på 150.000 kr: Uppstartsavgift 2.000,–, fakturaavgift 85,–, registreringsavgift 1.051,-, 35 % eget kapital, o/5 år, nom. 2,75 % eff. 4,63 %. Totalt: kr 169.089–,

Från