Därför är crosstrainers perfekta för hemmagymmet

Många svenskar har valt att bygga ett hemmagym för att kunna träna utan att behöva dela utrymme med andra gymbesökare. Crosstrainers är en av de mest populära gymmaskinerna för hemmabruk och det finns goda anledningar till det. En crosstrainer tränar både konditionen och flera muskelgrupper

1 mars 2021 11:52

Att bygga ett hemmagym kan vara en utmaning, eftersom man ofta har ett begränsat utrymme som helst ska fyllas med utrustning som är så effektiv som möjligt. Crosstrainern passar perfekt eftersom den tar upp lite plats och tränar upp till 80 procent av hela kroppen. Med en crosstrainer tränas armarna, benen och överkroppen samtidigt som den inte påfrestar lederna lika mycket som till exempel ett löpband gör. Den tar dessutom upp lika lite plats som ett löpband eller en träningscykel.

Genom att titta på jämförelsesidan Testat.nu har vi tagit reda på vad som kännetecknar en bra crosstrainer och vilka funktioner som måste finnas för hemmagymmaren. Enligt jämförelsesidan är det viktigt med en stabil konstruktion och att crosstrainern har olika program som gör att man kan träna på ett sätt som passar en. Det är även bra om den har en längre steglängd eftersom det gör den mer ergonomisk och ger mer effektiv träning.

Ett exempel på en crosstrainer som har fått titeln bäst i test hos både Testat.nu och Aftonbladet är Hammer Cross-Motion BT som har 22 olika program. Den ligger i det högre prissegmentet och är en investering som passar ifall man redan vet att man tycker om den här träningsformen. Crosstrainern har dessutom en display som visar tid, hastighet, varv per minut, kaloriförbrukning och puls. 

Crosstrainers finns även i lägre prisnivåer och de billigaste modellerna behöver bara kosta någon tusenlapp. Billigare maskiner klarar vanligtvis inte av en högre användarvikt än 100 kilo och har färre funktioner, men kan passa bra om man vill testa en crosstrainer utan att investera för mycket. Crosstrainers i det lägre segmentet kan även sakna display. Dyrare crosstrainers har dessutom ofta längre steglängd jämfört med billigare modeller.

På en crosstrainer som har rörliga handtag tränas både armar och ben samtidigt. Därför går det att bränna fler kalorier med en crosstrainer jämfört med en träningscykel eller ett löpband. Det är därför bra träning om man vill gå ner i vikt. Maskinen passar bra för intervallträning, särskilt om den har en hjärtfrekvensmätare som ser till att du ligger på rätt ansträningsnivå. 

Genom att använda en crosstrainers får man samma fördelar som vid jogging, men eftersom fötterna aldrig lämnar pedalerna så uppstår det inte några stötar. Det innebär att träningen är skonsam mot knäna, lederna och musklerna. Rörelsen påminner om att åka längdskidor eller jogging.

Från

testat.nu