Är bitcoin dåligt för miljön?

8 december 2021 16:27

Är bitcoin dåligt för miljön?

Det uppkommer diskussioner om det växande intresset av handel med bitcoin. Till en början krävdes inte mycket mer än en enkel hemdator, men i takt med att denna handel ökar så skapas större krav.

Bitcoin och andra kryptovalutor kan handlas som vilken aktiemarknad som helst. Ju fler deltagare i handeln, desto högre efterfrågan på utrustning och energiförbrukning. Idag krävs det ett större nätverk av datorer för att generera, eller bryta, bitcoin. Det krävs mycket datorberäkningar för att lösa komplexa matematiska problem för att lägga till transaktioner i blockkedjan.

Elförbrukningen som krävs för att underhålla handeln med bitcoin har jämförts med den totala i elförbrukningen i hela Sverige. Hur tillförlitlig den uträkningen är ännu inte helt klart, men det ger en liten fingervisning om hur stort det har blivit med handel av bitcoin. Kritiker av bitcoin påpekar att den mängd energi som används i processen är oproportionerligt hög. Vissa miljöorganisationer är också oroliga för vad detta innebär för den globala uppvärmningen.

Handel via nätet är en växande marknad, vilket gör att det skapas allt fler behov för andra digitala hjälpmedel. Allt som sköts digitalt och via nätet kräver i grunden någon form av maskin som drivs av el. Det finns skäl att hävda att bitcoin inte är så skadligt för miljön som vissa tror. Mycket av det beror på det enkla faktum att bitcoin fortfarande är nytt och växer.

Olika synsätt gällande miljöpåverkan 

Det diskuteras i olika forum och via olika artiklar om hur stor miljöpåverkan produktion av bitcoin har. Några menar att man kan jämföra behovet av elförbrukningen med hela Sveriges befolknings elförbrukning, medan andra menar att den siffran inte tillräckligt tydligt utmätt för att man ska ta hänsyn till den. 

Att det krävs allt mer elförbrukning för att producera bitcoin beror på att det krävs allt mer avancerade datorer för att knäcka koderna bakom bitcoin, så man lyckas producera kryptovalutan. Bitcoin är en digital valuta och dess framställning sker så också helt och hållet digitalt. 

Det är en komplex teknik som kräver flera datorer och därmed även en hög elförbrukning vid varje framställning. Bitcoin samlas i olika block, som innehåller ett visst antal transaktioner och dessa kan vara avsedda till flera olika personer. Dessa block kedjas fast i en kedja, så det krävs att man lyckas knäcka koden för att kunna sätta fast ett nytt block i kedjan. 

Det är fastställt att det krävs mycket el då det ska vara ett långsamt projekt att framställa bitcoin, bland annat för att den person som till en början kom ut med bitcoin satte en gräns för hur snabbt man kan framställa bitcoin. Dessutom krävs det allt fler datorer för att lyckas knäcka koder till nya block av bitcoin, i takt med att det kommer ut fler bitcoin på marknaden.

Kryptovaluta fortsätter öka i popularitet 

Bitcoin är en kryptovaluta som fortsätter att öka i värde och allt fler företag börjar acceptera denna digitala valuta som ett betalmedel, vilket gör det ännu mer användbart. CryptoRunner är en sajt i Sverige som bland annat kan hjälpa dig att hålla koll på värdet och förse dig med information som kan utgöra en bra grund i din handel med Bitcoin.

Bland de främsta anledningarna till att bitcoin har blivit så intressant är att man kan överföra valutan digitalt, utan att behöva blanda in banker eller annan statlig enhet. Det finns inget behov av att växla valutor, eftersom värdet på bitcoin ökar och minskar beroende på utbud och efterfrågan. Ju fler som vill köpa den, desto högre kommer dess värde att stiga.

Dessutom blir det för många mindre intressant att växla in bitcoin, då allt fler företag tar emot bitcoin som betalmedel. Några av de branscher som för närvarande tar emot bitcoin är resor och turism, onlinebutiker och restauranger.

En annan intressant faktor för de som gillar att handla med bitcoin är att var man än befinner sig i världen, kan man överföra bitcoin med hjälp av speciella plattformar. Det krävs ingen hjälp av en statlig enhet och man behöver inte tänka på ett specifikt tak på hur mycket man får lov att överföra.

Det blir allt lättare att investera i Bitcoin 

Bitcoin är så stort nu att antal företag som väljer att ta emot det som betalmedel ökar. Därmed ökar även intresset för att investera i denna kryptovaluta och sedan kunna använda den som en form av betalmedel. 

Det är relativt enkelt idag att, via olika guider och sajter med tydlig information, lära sig hur man kan ska gå tillväga för att handla med bitcoin och hur man sen använder sig av den. När du ska börja handla med bitcoin, så ta gärna hjälp av en tillförlitligt sajt som hjälper dig ha koll på dess utveckling och när det är bra att sälja eller köpa. 

Seriösa sajter har även flera bra guider som kan ge dig mer kött på benen under tiden som du har koll på valuta. Och tänk även på att ordna med en bra digital plånbok där du kan förvara din bitcoin på ett säkert sätt. Om du låter de förvaras i din mail eller i en osäker app, så är det stor risk för att du blir av med alla valuta. 

Lusläs så många nybörjarguider du kan, både innan du sätter igång och när du är igång. Även om du redan har förstått många av de steg som tas upp i en artikel, så kan det finnas något som förklaras på ett sätt som du har lättare för att förstå. Eller helt enkelt att du har läst det flera gånger så det har satt sig så djupt att du kommer att komma ihåg det bättre.

Sällan fel att söka efter hjälp på vägen

Som det redan har påpekats i denna artikel, så är det en god idé för dig att läsa på om olika steg och följa olika nyheter gällande den kryptovaluta du har investerat i. Sök dig gärna även in på olika forum där du kan hitta likasinnade att diskutera olika saker med. Både för att få en annan synvinkel på det hela, men även för att det kan kännas övermäktigt i början och med stöd av andra kan det vara lättare att fortsätta.

När du börjar fördjupa dig i kryptovalutornas värld, så lär du upptäcka att det finns mycket att gräva vidare i. Frågan är väl bara vad som är fakta och vad som är spekulationer. När du till exempel läser recensioner om olika företag som handlar med bitcoin, så försäkra dig om att recensionen är skriven av en seriös skribent.

Med vissa saker, så kan det handla om att du själv måste skapa dig en uppfattning. Till exempel om den stora elförbrukning som krävs för att framställa mer bitcoin. Oavsett hur hög den är, så är den mycket högre än med många andra valutor. Däremot är det upp till dig själva hur du vill ställa dig bakom det faktum.

Från

Optimizee