Småföretagare missar finansiering – så kan du lyckas

Allt fler enskilda näringsidkare går miste om lån. Genom att bredda vyerna ökar man chanserna att bli beviljad.

23 februari 2021 13:24

För den som driver enskild firma kan det vara klurigt att välja rätt tillvägagångssätt för finansiering. Nu visar en ny underökning att företagare med enskild firma lätt hamnar mellan stolarna när de söker lån. Det beror bland annat på att kunskapen om möjligheten kring att söka lån är låg, vilket i sin tur resulterar i att allt fler inte blir beviljade de lån de faktiskt har möjlighet att få. 

Som enskild näringsidkare kan det därför vara en bra idé att vidga vyerna och inte stirra sig blind på traditionella företagslån, som ofta kan ha större krav som man inte uppfyller. Istället kan man titta på både privat- och företagslån för att öka chanserna att bli beviljad – så fungerar lån till företag.

Tillvägagångssättet är beprövat. Undersökningen som gjorts av jämförelsesajten Lendo.se visar att 15 procent av alla företagare som ansöker om företagslån, även gör en privatlåneansökan inom samma månad. Bland näringsidkare med bolagsformen enskild firma är siffran så hög som 25 procent, vilket gör de överrepresenterade. 

Under pågående coronapandemi har andelen beviljade lån för egenföretagare som gjort en privatlåneansökan minskat med 20 procent. Siffrorna ser desto ljusare ut för företagslåntagarna där beviljandegraden ökat och nu börjar nå normala nivåer.

Under kris- och pandemitider är det därför extra viktigt att som enskild näringsidkare ta god tid på sig och se över möjligheterna för både privat- och företagslån.

Se till att uppfylla bankens krav
Innan du skickar in din låneansökan är det viktigt att du som företagare har bra koll på vad banken eller långivaren kommer att bedöma. Givetvis kommer man att vara noga med att granska din möjlighet att betala tillbaka lånet. 

Här spelar erfarenhet, referenser och utbildning in. 

För att bevilja företagslån ställs oftast också höga krav på en rimlig affärsplan, om du söker lån till uppstarten av ditt bolag. Därför kan det vara en god idé att ägna längre tid till att ta fram en riktigt bra affärsplan och få den nerskriven.  Se till så att din plan är realistisk och långsiktigt hållbar. 

Finns det andra ägare i bolaget? Kolla i så fall så att alla sitter i en sits där de kan beviljas lån. Även din privatekonomi kan påverka chansen att beviljas ett bra företagslån.

Om företaget redan är etablerat och man söker lån till en investering till exempel, kommer banken med all sannolikhet också se en balansräkning, ditt bokslut och möjligen också din deklaration för att få insikt i ekonomin i företaget. 

Från

företagsfinanser.se