Detta är ett annonssamarbete

Skapa din egna webbplats

10 juni 2022 09:34

” Denna artikel är en annons” 

Har du kanske en affärsidé och skulle behöva en webshop för att testa företaget innan du sätter igång? Eller kanske du är en hejare på matlagning och skulle vilja visa din talang i en egen blogg? Det finns hjälp att få om det känns svårt att komma igång, du kan själv skapa din hemsida och det behöver inte kosta så mycket. Det finns flera sätt att få till en läcker hemsida utan att behöva betala dyra webbdesigners, eller kanske kombinera professionell hjälp med egna ideer.

Tänk först igenom vad du vill få ut av din hemsida, välj en plattform som passar dig, kanske en som är gratis till att börja med men där det finns möjlighet att uppgradera till premium om du är nöjd med resultatet och vill mer. Det kan ta tid att göra en egen webbsida och naturligtvis beror det på hur mycket tid du är villig att lägga ned. Sidan Webbskaparen.se ger utmärkt information om hur du kan gå tillväga för att skapa en professionell egen sida alldeles själv. Andra aspekter som är bra att tänka över innan du sätter igång är vilken budget du har och när du vill att webbsidan ska vara klar, sätt en deadline. 

Hemsidor

Om du väljer att gör din hemsida själv kan du använda så kallade hemsideprogram som du kombinerar med en domän och hosting. Titta igenom olika plattformar för att se vilken som passar just dig, här kommer några ideer:

  • Webnode: det finns en gratis lösning som kan vara bra att börja med. Sen kan du köpa till mallar och mer avancerade verktyg allt efter vad du vill ha. Webbsidan erbjuder också tjänster som inkluderad domän.
  • Wix: erbjuder enkel dra-och-släpp-funktion för att skapa din egna hemsida för företaget eller bloggen.
  • Wordpress: lätt att ladda ned och de enklare modellerna är helt gratis, priset ökar om du vill ha wordpress tillägg eller teman.
  • blogg.se: en gratisportal specialiserad på bloggsidor som har mycket trafik. 

Du kommer att behöva ett bra och lätt domännamn, långa och svåra domännamn kan lätt bli felstavade och det vill du ju inte. Domänen är den unika adress som din hemsida kommer att ha så din webbplats blir funnen. Försök att hitta ett domännamn som har något med din hemsida att göra så just din sida ofta dyker upp och syns i cyberrymden. Om du vill ha svenska besökare bör du kanske välja ett domännamn som slutar på .se men är du intresserad av internationella visiter bör du absolut ta en .com-domän.

Sen behöver du ett webbhotell eller hosting som det också heter, det är där din webbsida kommer att ligga. Det finns flera olika webbhotell att välja mellan men vi kan nämna ett par dom inte är så dyra och är pålitliga som Hostinger.com och One.com. 

Webbshop

När du börjar med din e-handelsplattform, kan det vara en bra idé att titta på plattformen Shopify som är lätt att använda. Som alltid bör du först se igenom dina önskningar och behov, vilken typ av människor vill du nå, vad ska du sälja och hur vill du sälja? En webbshop ska ju inte bara sälja tjänster eller prylar utan också ha en bra fungerande betalningssystem, kanske olika språk och valutainställningar som passar på olika marknader. Tänk också på att din webbshop ska fungera för mobilanpassning, dator  och för plattor, speciellt viktigt om du har bilder eller animering på din sida.

Försök att få en fin färgbalans på sidan, använd helst inte starka färger eller färger som inte passar ihop. Tänk på att använda text som är lättläst och undvik att blanda många olika typer av storlekar. Idag pratar man mycket om SEO som står för sökmotoroptimering, har du en bra SEO-strategi betyder det att kunderna lätt hittar fram till just din sida.

Blogg

Det är många som har hoppat på att bli bloggare och för att du ska synas är det viktigt att du finner din nisch, just din egen stil. Börja med något du kontrollerar och har passion för, sen han du fortsätta med fler teman när du har blivit varm i kläderna. Skriv artiklar som ger en ny och unik vinkel så folk blir intresserade och på så sätt delar din artikel vidare och du få fler besökare som är nyfikna på vad du berättar om. För att det ska bli mer intressant kan det vara bra att använda korta meningar och lägga in multimedia som bilder och videor.

Det som kanske drar folk mest är rubriken på ditt inlägg. Sen bör du följa upp den med en riktigt bra introduktion som gör att artikeln blir läst för den har skapat intresse. Be andra bloggare om feedback och råd, att ha en framgångsrik blogg kräver engagemang och det är alltid bra att ha kontakter och hjälpa varandra. Kanske en annan bloggare kan rekommendera din sida och flera hittar fram till den. Se till att vara aktiv och uppdatera ofta din blogg så läsarna återkommer till din sida.


 

Från

Webbskaparen.se