Nya onlinetjänster möjliggör bostadssökande i tufft läge

25 mars 2022 09:02

Att hitta en bostad är inte alltid det enklaste och förr eller senare hamnar många i en sådan situation. Antingen att det blir dags att flytta hemifrån, eller att man börjar söka efter något större, nyare och fräschare. Oavsett om det handlar att flytta till en hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga på bästa sätt och genom vilka kanaler.

 

Bostadsbrist skapar en orolig situation

Runt om i landet, och inte minst i Stockholmstrakten, råder det idag bostadsbrist. Enligt en publicering av Länsstyrelsen i Stockholm ser man väldigt bekymrat på bostadsläget, och speciellt när det kommer till både låg- och medelinkomsttagare. Bland annat skapar nyproduktioner begränsningar i vilka inkomstklasser som har råd att köpa eller hyra en sådan lägenhet, då både priset per kvadratmeter och hyrorna blir på tok för höga.

Tryggare förutsättningar med onlinetjänster

På senare tid har det däremot kommit fler och fler alternativa lösningar på marknaden, som ger nya möjligheter för den som behöver hitta bostad. Man ser bland annat att många som idag söker efter hyresrätter ofta tenderar att ta till sociala medier som ett verktyg. Även tjänster som listar andrahandslägenheter har visat sig locka många intressenter – däribland  Homii.se samlar alla lediga lägenheter i Uppsala och Stockholm men även i flera andra områden runt om i landet som Linköping eller Malmö.

 

Fördelen med en denna typ tjänst är att den kan minimera riskerna för oseriösa mellanhänder eller bedragare. Något som sker oftare i storstäderna där bostadsbristen blivit alltmer påtaglig. Enligt Stöldskyddsföreningen (SSF) dyker fler bedragare och oseriösa uthyrare runt terminsstarter då fler studenter är i behov av att snabbt hitta bostäder. Men även vid semestertider blir riskerna betydligt större.

Större ojämlikheter vid nyproduktion

Även om det finns lösningar för hyreslägenheter, som kan ta hänsyn till de olika inkomstklasserna i landet, så är det fortsatt tuffare för låginkomsttagarna när det kommer till de mer klassiska valmöjligheterna. Det vill säga genom diverse bostadsförmedlingar, där bättre alternativ ofta ges till de med längre kötid och hög inkomst. Henrik Weston på Länsstyrelsen i Stockholm håller med om läget, och menar att bostadssituationen fungerar bäst för de hushåll som redan idag har en stabil inkomst, stora tillgångar och lång ackumulerad kötid.

 

Weston nämner även att det ur en politisk aspekt inte går att lösa bostadsbristen med att fler nyproduktioner byggs. Problematiken kring detta blir, som nämnt ovan, att priserna blir för höga för att kunna inkludera alla typer av inkomstgrupper. Det gäller även att se till att fördela bostäderna rätt – där de med lägre inkomster bör få tillgång till lägenheter med lägre hyra. 

Att tänka på när man söker bostad

Att situationen ser ut som den gör kommer tyvärr inte gå att ändra på en dag. Däremot förändras lägesbilden och valmöjligheterna genom de olika bostadstjänsterna som lanseras online. Men oavsett vilken kanal man väljer att gå igenom – via bostadsbolag eller ej – finns det några handfasta tips att ta till på vägen för att dels sålla bort oseriösa aktörer, dels välja rätt mellan de olika bostäderna på marknaden.

 

Sluta inte leta på grund av ett nej

Många har säkerligen varit i situationen där lägenheten blivit erbjuden någon annan än en själv. De stunderna är tråkiga, och kan till och med kännas hopplösa. Här är det dock viktigt att inte tappa fokus, utan fortsätta leta.

 

Även om det idag fortfarande är väldigt populärt med kösystem, där den med längst kötid har störst chanser, så finns hyresvärdar som erbjuder lägenheter till de som är mest aktiva i sitt sökande. Att skriva en bra presentation om sig själv kan också öka chanserna att bli vald.

 

Är läget viktigt?

Det är ofta som det geografiska läget är allt. Däremot kan det vara värt att tänka igenom om bostaden man tänkt sig måste ligga si och så långt från en specifik destination. Bland annat kan det vara bra att se över hur kommunikationen till och från bostaden fungerar. I de flesta av landets storstäder finns det bra förbindelser med buss eller tåg även till stadens utkanter.

 

Inte sällan är det så att lägenheter en bit utanför stadskärnan både är fler och billigare. Något som kan göra det enklare att hitta en bostad utan att behöva ha flera års kötid eller en högre inkomst.

Från

homii.se