Detta är ett annonssamarbete

Nya årssiffror visar att bettingmarkanden har haft en markant tillväxt

4 april 2022 09:09

Omsättningen för hela spelmarknaden uppgick 2021 till 26 miljarder kronor. Det är en ökning med fem procent jämfört med föregående år. Det visar Spelinspektionens nya årsrapport. Trots att flera licenskategorier var påverkade av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens restriktioner under stora delar av året växte kommersiellt online spel och vadhållning med 6 procent.

Spelinspektionens pinfärska årsrapport redogör bland annat för hur 73 procent av alla svenskar har spelat de senaste tolv månaderna. Medan 75 procent av alla spelare uppger att de har spelat på lotteri och nummerspel, vilket var den populäraste spelformen, uppger 21 procent att man spelat på hästar. 

Det gör betting till en av de absolut mest populära spelformerna i Sverige. En förklaring till detta är tillgängligheten (även om trav mestadels är en landbaserad verksamhet). För att förstå utbudet och vidden av detta har du här en lista på nätbaserade bettingsidor i Sverige. 

Fotboll och ishockey sticker ut

På delad tredje plats med 14 procent vardera kommer bingo och betting på annan sport än trav. Dessutom visar undersökningen som genomförts av Skop att vadhållning eller betting på nätet har en hög popularitetsgrad inom fotboll och hockey. Det betyder att av dem som ägnat sig åt vadhållning via Internet på annat än trav är det vanligaste att spela på fotboll, 90 procent. På andra plats kommer ishockey, på 35 procent.  

Fotbollens popularitet har historiska förklaringar i Sverige, samtidigt som Sverige har skördat några stora framgångar genomåren. De flesta som spelar på fotboll föredrar att betta 1X2 men det finns betydligt fler produkter att välja mellan. Man kan spela på målskytt och under eller över ett antal mål, kort, hörnor eller inkast osv. Inför seriestart eller en turning går det att lägga så kallade långtidsspel. Det gör spelet extra intressant att följa för den som bettar. Fotbollen har, oavsett marknad, flest valmöjligheter/produkter eller spelerbjudanden när det kommer till betting. 

Hockey hamnar inte så längt därefter. Sverige som vinterland ger en förklaring till varför Hockey och bettande på hockey sticker ut i statistiken. Det svenska hockeylandslaget, Tre Kronor, är ofta omtalade vid de stora turneringarna, samtidigt som Sverige som land har mängder av stjärnor i världens bästa hockeyliga - NHL. Notera också att den inhemska svenska ligan heter SHL och är rankad som världens tredje bästa liga. Det är också SHL och NHL som är de mest populära ligorna att betta på. Även om det givetvis finns betydligt fler alternativ än så.

Bra betting förutsätter bra kontroll

Att det går bra för den svenska betting-scenen och spelmarknaden stärker Spelinspektionens mandat att vara en ändamålsenlig tillsynsmyndighet. Därför understryker Spelinspektionen i den nya årsrapporten vikten av licenssystemet. Aktörer som saknar nödvändig licens ska stängas ute från den svenska spelmarknaden, vilket myndigheten menar utgör ett fundament för ett bra konsumentskydd. 

Därför har myndigheten prioriterat åtgärder som man menar kommer öka kanalisering av spelande till de bolag som har licens i Sverige. Syftet är att på olika sätt försvåra för bolag som saknar en nödvändig licens för att bedriva spelverksamhet i Sverige. I årsredovisningen skriver man också att man samverkat med bland annat Konsumentverket, Skatteverket, samt polis och åklagare för att motverka olagligt spel.

Från

bettingsajter.se