Annonssamarbete med Almi

Teknik som förenklar livet för hästägare

En önskan om att göra vardagen enklare för hästägare var drivkraften för Jenny Gagnér som grundade appen PreVet.

Hästar är Jenny Gagnérs passion och med appen PreVet blir vardagen enklare för henne och andra hästägare.

Hästar är Jenny Gagnérs passion och med appen PreVet blir vardagen enklare för henne och andra hästägare.

Foto: Alex Giacomini

Företagande2021-10-01 10:57
Detta är ett annonssamarbete.

Uppsalabon Jenny Gagnér har haft hästar som sitt stora intresse sedan hon var barn och som levebröd som hästföretagare i 16 år. Tanken om att grunda en app och webbplattform väcktes för några år sedan då hon själv sökte efter en digital tjänst för att samla information om sina hästar.
– Upprinnelsen är delvis egenupplevda problem. Som till exempel att jag hade veterinärsfakturor för en kvarts miljon, där mycket hade kunnat undvikas med bättre dokumentation, säger Jenny. Men jag fick också signaler från branschkunniga, exempelvis veterinärer och tränare i min omgivning, om att det fanns behov av en kunskapshöjning hos många djurägare.  

undefined
Jenny Gagnér kunde inte hitta rätt app för sina behov på marknaden. Det ledde till att hon bestämde hon sig för att grunda PreVet.

PreVet fungerar som en slags digital djurjournal där man kan samla och anteckna olika parametrar kring hästens hälsa och skötsel. På det sättet får inblandade koll på djurets hälsa och kan också avgöra i god tid när det är läge att kontakta veterinären.  

Jenny förklarar att hon själv inte är någon teknikmänniska och att det därför var viktigt för henne att appen skulle vara både enkel och användarvänlig, samtidigt som den inte är avsedd att vara en nöjesapp, utan först och främst ett kraftfullt verktyg.
– Verktyget bidrar till att stötta och lösa problem sett till djurets hälsa men också när det handlar om oro och kostnader för bland annat djurägare och försäkringsbolag, säger Jenny. Förutom i vardagen för djurägaren bidrar plattformens samlade data som en tillgång i samband med vård, försäkringsärenden och försäljningar.

undefined
Från vänster: Karin Nordström, produktansvarig PreVet, Jenny Gagnér, grundare och vd PreVet, Merike Ronéus, veterinär PreVet.

För att appen skulle bli möjlig behövde Jenny knyta till sig kompetenser inom teknik och juridik – och förstås också veterinärområdet. Att omge sig med rätt personer har varit en viktig faktor i såväl uppstarten som vidareutvecklingen av företaget. 

Almi Företagspartner i Uppsala AB har också varit en trogen partner sedan ett tidigt skede, både i fråga om ekonomiskt stöd och i funktionen som rådgivare och support.
– Almi beviljade förstudiemedel och innovationslån initialt och klev sedan in som investerare i februari 2021. Företagsrådgivning kommer ofta med förslag på bra föreläsningar och nätverksmöjligheter för olika faser vilket är värdefullt. 

undefined
PreVet lanserades 2018 och har idag cirka 12 500 användare.

Idag är PreVet en marknadsledande aktör med cirka 12 500 användare och är ett självklart val för många hästägare i Sverige men också i övriga Norden. För Jenny och hennes sex medarbetare har det varit en fantastisk men samtidigt utmanande resa.

Vilka har varit de största utmaningarna längs vägen?

– Den är utmaningar hela tiden, det är vad företagande och entreprenörskap bygger på, säger Jenny och skrattar. Det man ständigt brottas med är att ta rätt beslut och att veta vems hjälp man behöver. Att våga tacka ja men också våga tacka nej till erbjudanden. Och att våga stå fast vid din grundtanke när du blir överöst av andras idéer och åsikter.
– Att ha bra rådgivare underlättar. Vilket jag haft genom Almi men också Uppsala Innovation Centre med alla deras program och företagsrådgivning. Samt andra aktörer i olika skeden av processen. 

undefined
Hästar är Jenny Gagnérs passion och med appen PreVet blir vardagen enklare för henne och andra hästägare.

Vad är det roligaste?

– Jag får göra så otroligt mycket som är stimulerande och utvecklande och samtidigt jobba med min passion – tillsammans med kompetenta människor. Jag är otroligt tacksam för att det här är möjligt och för alla som är inblandade i företaget.

Vilka egenskaper gör just dig till en innovatör?
– Det är nog viljan att hela tiden vilja lösa problem, det har jag alltid haft med mig. Och att jag får arbeta med ett område som jag verkligen brinner för. 

undefined
Hästar är Jenny Gagnérs passion och med appen PreVet blir vardagen enklare för henne och andra hästägare.

Till sist, hur ser framtidsplanerna ut för PreVet?
– Många av hästbranschens främsta aktörer har ingått partnerskap med oss och vi ser fram emot att skapa fler. Nu lanseras även versioner för hund och katt samtidigt som den ursprungliga hästversionen ska uppgraderas. Vi ska också påbörja en internationell expansion under 2022. 
– På längre sikt är målet att PreVet tillsammans med våra partners inom djurnäringen och teamen runt djuren, skapar en ny branschstandard och att PreVet finns i varje djurägares telefon i Sverige och internationellt.

Almi Företagspartner

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som etablerade företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

Innovationsveckan är en vecka med fokus på att dela och sprida smarta lösningar i offentlig sektor. Initiativet kommer från Sveriges Kommuner och Regioner, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. 

Att dela goda exempel är en del av Smart Tillväxt, som är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond.
Läs mer på: innovationsveckan.nu

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.