Detta är ett annonssamarbete

Elbilar populära i Uppsala

31 maj 2022 11:40

Under 2021 var elbilar den mest sålda typen av bil i Uppsala län. El var även det mest populära bränslet i länet och trenden verkar fortsätta uppåt.

Elbilar går helt på elektricitet och därmed genererar de noll utsläpp. Du laddar bilen vid laddstationer längs vägarna eller din egen laddbox hemma. Genom bromskraftåtervinning laddas batteriet även till viss del under körning. Eftersom de är nästan helt ljudlösa, bidrar de dessutom till minskat buller. 

Hur vet du om en elbil passar dig?

Elbil passar dig som helt vill undvika förbränningsmotorer och har regelbunden tillgång till laddning, gärna både hemma och på jobbet. Du kör antagligen fler korta sträckor i stadsmiljö än längre turer ute på landsvägar, eftersom du behöver kunna ladda batteriet ofta. 
 

Vilken elbil du ska välja beror på dina vanor, din ekonomi samt hur du bor. I Uppsala är det alltfler som satsar på en elbil. Men hur laddar man den på ett smidigt och effektivt sätt? Det korta svaret är i hemmet och om natten med en laddbox. Så nu undrar du kanske hur man installerar en laddbox

Installera laddbox

Installationen av en laddbox utföras av en auktoriserad elektriker. Det är viktigt att elektrikern även kontrollerar att fastighetens elsystem är i gott skick och klarar den ökade belastning som den nya laddboxen ger. 
 

Om du behöver hjälp inför ditt inköp och installation av laddbox kan du kontakta Energi- och klimatrådgivare i Uppsala kommun.

Konsten att välja rätt laddbox

Det viktigaste att tänka på är effekten. En renodlad elbil behöver mer effekt än exempelvis en laddhybridbil. Laddningshastigheten avgörs av hur många kW laddboxen kan lämna och hur många kW bilen kan ta emot. 

Det är också viktigt att boxen är gjord i bra kvalitet, framför allt om den ska sitta utomhus och klara ett svenskt vinterklimat. De bästa boxarna har en IP 66-certifiering vilket gör att de klarar alla typer av väder och till och med kan rengöras med en högtryckstvätt.
 

Du bör även säkerställa att boxen erbjuder uppkoppling mot ett nätverk via Wifi, vilket ger en mängd fördelar. Då kan du exempelvis använda din telefon för att starta och stoppa laddningen, styra laddningen till olika tidpunkter då energiförbrukningen är låg, se hur mycket energi som förbrukats med mera. En annan fördel med en uppkopplad box är att du dessutom får mjukvaruuppdateringar automatiskt vilket gör att du får ta del av alla de tjänster som utvecklas i framtiden. 

Placering av laddboxen 

Är du husägare så har du en rad valmöjligheter. Då kan du placera din laddbox på en vägg till huset, garaget eller carporten. Du kan också också installera en laddstolpe där bilen normalt står parkerad. Detta är ett dyrare alternativ, men också mer flexibelt. Du som bor i lägenhet måste först kolla om det finns laddplatser i huset. Om inte, måste du göra en ansökan eller förfrågan hos bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren.

Säkert att ladda hemma?

Med en laddbox av högre kvalitet som installerats av en auktoriserad elektriker är säkerhetsrisken minimal. Däremot ska du inte ladda från vanliga uttag annat än i undantagsfall och under kort tid. De flesta vanliga uttag är inte gjorda för att klara boxens höga belastning under lång tid, vilket ökar risken för bränder. För att en laddbox ska få säljas i Sverige måste den vara godkänd enligt standard och bland annat ha en jordfelsbrytare och DC-läckagedetektering, som förhindrar att ström läcker tillbaka från batteriet till elnätet.

Ska Uppsalabor slå till och köpa en elbil och laddbox?

Tekniken har utvecklats under många år och det finns flera gynnsamma bidrag som gör att totalekonomin för en laddbar bil inte överstiger kostnaden för en bil driven av fossila bränslen. Lägg därtill det viktigaste, att det är mycket mer miljövänligt att köra en eldriven bil. Sen underlättar det mycket att det finns god tillgång till laddstationer i Uppsala.

Från

laddningsbox.se