Därför vill du köpa Bitcoin före andra kryptovalutor

15 mars 2022 16:42

Hade du köpt en Bitcoin för $100 när valutan kom, hade du varit miljonär idag. Bitcoin har hela tiden varit världsledande bland kryptovalutor och fortsätter hålla avståndet till sina efterföljande uppstickare. Det har även funnits tidigare varianter av kryptovalutor, men det var med Bitcoin konceptet blev känt för var man. I alla fall för var man som grämer sig över att de inte investerade de där $100 en gång i tiden.

Det är dock fortfarande inte för sent. Du kan fortfarande köpa Bitcoin och betala med dem när du handlar på nätet. Den stora fördelen med Bitcoin är att du gör upp en affär online direkt med motparten och slipper mellanhänder som till exempel banker. Du kan handla anonymt och Bitcoins värde påverkas inte av inflation eller politiska monopolsystem.

Vad Bitcoin egentligen är

Ordet Bitcoin är en sammanslagning av engelskans bit (från databeståndsdelen ‘bit’) och coin (mynt). Denna kryptovaluta är ett program som består av blockchains - blockkedjor. För varje affär som görs med en Bitcoin läggs det till ett block i kedjan.

Detta är ett betalningsmedel vars värde är oberoende av banker och myndigheter. Säljaren är ägare av objektet som är till salu och köparen blir till nästa block i kedjan. Du får så att säga ett virtuellt kvitto och ägarbevis.

Distribution i P2P-nätverket

Det finns ingen central administration som registrerar vilka transaktioner som görs, utan all distribution av Bitcoin sker via utspridda deltagare - så kallade noder - i ett P2P-nätverk. Det finns inbyggda hinder i programmet som omöjliggör att samma Bitcoin används till flera olika inköp.

Det är därigenom ett säkert betalningssätt och därför förbrukade Bitcoin inte kan användas igen. Varje nod i nätverket lagrar transaktionerna, så du sedan kan gå in eller ut ur nätverket som du vill utan problem. 

Du kan köpa Bitcoins till din virtuella plånbok

När du köper Bitcoins sparas de i din plånboksfil, som du får tillsammans med ett antal bitcoinadresser. Du kan ha plånboksfilen på din dator - eller förvarad på en extern server hos ett företag som är specialiserade på just detta.

 

Du kan enkelt skicka Bitcoin till vem som helst som har en bitcoinadress. Den spenderade valutan försvinner ur din plånbok för gott. Genom att transaktioner sker via bitcoinadresser är de i praktiken anonyma.

Bitcoins mystiska ursprung och historia

Satoshi Nakamoto är det namn som brukar nämnas som upphovsperson till Bitcoin, även om ingen egentligen är helt säker på vem detta är. Nakamoto betraktas snarare som ett alias för en anonym person eller grupp som 2009 skrev en artikel som presenterade idén med blockkedjor.

Det fanns alternativa förslag på teknik för elektroniska valutor redan då - som b-money och Bitgold. Men dessa tidigare versioner hade problemet med dubbelspendering. Det var med systemet med blockkedjor som Nakamoto hittade lösningen som gjorde kryptovaluta hållbart.

Vem bestämmer värdet på Bitcoin?

Maxantalet Bitcoin är satt till 21 miljoner. Taket är ännu inte nått men det närmar sig hela tiden. Ju närmare man kommer maximal mängd desto högre blir värdet på varje Bitcoins i en ständigt pågående prisdeflation.

Bitcoins existerar oberoende av politiska beslut, externa finansinstitut och världsliga kriser. I det avseende är Bitcoin betydligt mer stabil än någon traditionell valuta. Oavsett vad traditionellt bankväsende anser om det.

Du kan köpa Bitcoin eller bryta

Bitcoins måste skapas vid någon punkt. Detta gör man genom en så kallad brytningsprocess (mining) där brytaren bidrar med datorers beräkningskraft till nätverket. På så vis skapas nya Bitcoins i systemet. Som tack för att du vill vara med på detta får din nod en belöning, som du sedan lägger till i din plånboksfil. Brytning av Bitcoins är idag en mångmiljardindustri som förbrukar enorma mängder energi och datorer. Man räknar med att 20 ton datorer och servrar slits ut årligen i processen.

Att köpa Bitcoins - eller skaffa dem

Vill du köpa Bitcoin är det enklast och vanligast är att ta kontakt med en handelsplats för Bitcoin och betala elektroniskt med dina vanliga pengar.

Du kan också bidra med beräkningskraft till nätverket och få Bitcoin i belöning.

Eller så kan du sälja varor eller tjänster och få Bitcoin som betalning.

Vad du ska tänka på om Bitcoin

I vissa stora länder, som till exempel Kina, Ryssland och Indien är Bitcoin inte en tillåten valuta.

En privatperson i Sverige ska deklarera för avyttrade av Bitcoin och betala vinstskatt på förtjänsten. Du kan ha sålt Bitcoin i en växlingsaffär, växlat Bitcoin mot en annan kryptovaluta eller betalat med dem för varor och tjänster. Vinstskatten är 30 % och förlustavdraget 70 %. Du hittar mer information på Skatteverkets hemsida.

Det som kan köpas med Bitcoin

Transaktioner mellan två parter kan avse vilka varor och tjänster som helst. Det som har vuxit stort på senare tid är att köpa virtuella samlarobjekt, konst, filmer och liknande. Det är också möjligt att göra snabba affärer när man inte behöver ta hänsyn till olika länders valutor samt att värdet på Bitcoin inte styrs av bankräntor eller den världsliga ‘valutaormen’.

Många uppskattar även att en privat affär verkligen är privat. Har du råd att köpa en dyrgrip är det en privat investering, och du kan köpa den diskret med hjälp av Bitcoin. Samma sak om du vill sälja ett värdeföremål eller immateriella rättigheter till sånger, filmer eller liknande.

Kryptovalutans särdrag och framtid

Kryptovaluta fyller därmed ett hål som skapats när kontanter mer eller mindre ersatts med digitala överföringar - vilka alltid är spårbara. Bitcoins och kryptovalutor är - trots sin popularitet och omfattning - fortfarande i sin utvecklingslinda.

Det är en bit kvar innan samhälle och banksystem accepterat denna betalningsform. På samma sätt som det tog några år innan folk vågade lita på konceptet: handla online - måste vi nog vänta ytterligare ett tag innan detta blir något som finner fullt förtroende hos gemene man.

Från

finanso.se