Att göra i Uppsala året om – 7 bästa tipsen

5 april 2022 09:03

Som Sveriges fjärde största stad bubblar Uppsala med saker att göra hela året om.

Här har vi samlat de bästa och roligaste tipsen på aktiviteter för dig som vill hitta på något roligt i staden!

Uppsala grundades redan på 1200-talet och är en av Sveriges äldsta städer. I dag är staden känd som en anrik universitetsstad med mycket historia – och som Sveriges fjärde största stad finns det massor med spännande saker att göra i Uppsala hela året.

Att göra i Uppsala på sommaren

Ta en båttur längs Fyrisån

Fyrisån rinner genom hela Uppsala och under sommaren finns det få saker som slår en kryssning med någon av båtarna som trafikerar ån. Eller vad sägs om att sitta på soldäck och ta ett glas vin eller en kaffe på väg ner till det vackra barockslottet Skokloster, söder om Uppsala? En av båtarna dukar även upp till räkbuffé på sommaren – något man inte får missa!

Vandra bland trädtopparna på en höghöjdsbana 

Är du intresserad av något med mer adrenalin kan du prova äventyrsbanan i Fjällnora naturreservat, öster om Uppsala.

Med hjälp av linbanor, nät och hängbroar ska du ta dig fram på banan. 

I samma naturreservat kan man också prova på att paddla kanot. Något för äventyraren!

Bygga eller renovera sommarstuga

Planerar du att bygga ett fritidshus i Uppland? Eller har du kanske en stuga i Uppsala-trakten som behöver renoveras? Då kan ett privatlån via Advisa vara lösningen för dig.

Genom Advisa kan du nämligen jämföra lån från flera banker – med bara en kreditupplysning hos UC. På så sätt får du så bra villkor som möjligt – och du får råd med mer! 

Att renovera stugan är en populär sommaraktivitet i hela landet. 

Att göra i Uppsala på våren

Besök den botaniska trädgården

Känn historiens vingslag och arvet från Carl von Linné i en av Sveriges äldsta botaniska trädgårdar. Ett populärt turistmål av en anledning – och även om trädgården är öppet året runt är det något extra under våren när alla växter börjar blomma.

Vandra på Upplandsleden

Den totalt 50 mil långa leden ger dig chans att upptäcka Upplands omväxlande natur på ett rogivande sätt. För den erfarne vandraren finns vindskydd att övernatta i längs vägen. Men är du mer ute efter en enklare dagstur rekommenderas Gula stigen. En 10 kilometer lång vandring som utgår från Studenternas IP.

Att göra i Uppsala på vintern

Åk längdskidor

I och runt Uppsala finns många längdskidspår att ge sig ut i så fort snön fallit. Är du ute efter något centralt finns det spår i Stadsskogen eller Stabbyskogen – men du kan också ge dig ut på längre belysta spår i Storvreta och Björklinge norr om stan. Det finns också aktörer som hyr ut utrustning om du behöver!

Ta en fika på det klassiska kaféet

Vinterväder i all ära – men det kan också vara skönt att få en paus från kylan. Missa då inte att besöka ett av Uppsalas mest populära och bästa kaféer, Güntherska Hovkonditori & Schweizeri.

Med anor från 1880-talet är inredningen klassisk med kristallkronor och högt i tak. Kaféet håller “mästarklass” enligt White guide och är duktiga på allt från surdegsbröd till bakverk, choklad och tårtor. Ett givet besök för den matintresserade.

Hoppas att du hittar något som passar just dig i Uppsala - oavsett årstid!

Från