Det är inte utan att man som Uppsalabo var ganska nyfiken på vad som skulle hända i Pub 19:s gamla lokaler – främst på den övervåning som varit sporadiskt öppen för allmänheten under senare år. Till sist visade det sig att det bidde en fiskrestaurang. Mycket trevligt, tycker Krogpatrullen. Och Hava har helt rätt ambitioner, här har man ju längtat efter ett nytt ställe med samma känsla av mötesplats som förr. Nedervåningen har blivit det bistroliknande Skafferiet, där man kan ta en öl eller äta en bouillabaisse i gemytlig miljö. Till övervåningens Salongen leder en lagom mystisk helsvart trappa och det är dit krogpatrullen styr stegen.

Här känner man knappt igen sig. De vackra fönsterna är fortfarande noterbara, men själva ljuset är nedtonat med en ombonad inredning som blandar sammetsblank grannlåt med gnutta industri-chic och nordiska pinnstolar. Menyn drar som sagt åt havet till, med några få undantag. Tonen är ambitiös, om man jämför med fiskkrogen Hambergs är rätterna på Hava pråligare i sitt utförande.

Bland förrätterna finns klassikern Kalixlöjrom på råraka i en ljuvlig version. Smakerna är exakt balanserade, med smetana, riven pepparrot och inlagd rödlök. Det senare är både vackrare än rå rödlök (färgen blir djupt rosa) och mildare i smaken.

Artikelbild

De halstrade pilgrimsmusslorna i skum på crème ninon är inte lika exakt balanserade. Det är gott, men parmesankrämen tar över för mycket i längden.

Hava har också skaldjur att beställa på olika sätt, till exempel i plateauform att dela eller äta själv. Patrullen kan sällan motstå ett torn av skaldjur och blir inte besviken. Musslorna är saftigt härliga, havskräftorna likaså och som sig bör är också räkor inkluderat. Tryffelmajonnäsen och aiolin är ljuvliga. Enda minuset är att brödet är lite underbakt.

Man kan också beställa in konfiterad torsk. Den är en underbar rätt, med söta betor som piggar upp, rökta räkor och en rökt sås. Vid ett av patrullens besök är såsen tyvärr lite kall, men rätten i sig är verkligen toppen. Också den bakade hälleflundran är trevlig, närmast krämig i sin varsamma tillagning. Bitarna av pumpa är en aning för hårda för att vara helt perfekta, men den söta pumpakrämen är underbar ihop med champagnesåsen.

När Hava alldeles nyss bytte meny blev efterrättslistan bara roligare. Bort försvann exempelvis den lite för söta citroncheesecaken med smulor (hur länge ska den trenden hålla i sig?) och fram kom höstigare rätter på äpplen och havtorn, och klassikern chokladfondant, här med ett trendigt tillbehör från senare år: brynt smörglass. Det gör alltid patrullen glad.

Under patrullens olika besök kan vi konstatera att folk över tid börjar hitta i större antal till Hava. Det gläder oss. Någon gång har servicen inte hunnit med och en rätt varit väl ljummen är den kommer in, men på det stora hela har Uppsala fått ett mysigt och ambitiöst tillskott i kategorin fiskrestauranger av god klass.