Kvarterskrogar är inte alltid lika med pizzor, filé mignon och pliktskyldigt möblemang. Lilla puben Sherlock’s på Klostergatan har börjat yngla av sig. På försommaren öppnade Sherlock’s Black Brook i Svartbäcken och senare i höst får Industristaden en filial. Patrullen har alltid trivts på moderkrogen, så hur är då kvartersvarianten?

Även denna lokal är liten och ligger i bottenvåningen på ett bostadshus. En rejäl uteservering välkomnar först, sedan tar man klivet in i en typisk pubmiljö med mörka färger, tjocka mattor och bruna mönstrade tapeter. Påminner om hur pubar ofta är inredda i Storbritannien. Känslan förstärks av att språket ibland är engelska.

Gillar man friterat är Sherlock’s rätt ställe. Först och främst, Curly Fries (60 kr halvportion, 95 kr hel): så enkelt och så gott. Svarvad friterad potatis, som är ömsom krispig ömsom lite seg. Patrullen har överseende med att dipsåserna är lite mjäkiga. Deep fried scampi pops med vitlök och chili (95 kr halvportion, 169 kr hel) är också riktigt fina med inte för påträngande vitlök och fin fritering. Av goda skäl avråds besökare från att ta in en förrätt var, här pratar vi om rejäla portioner – fem stycken maffiga kringlor. Trevligt.

Artikelbild

Det andra dominerande inslaget är indiskt. Chicken tikka Masala (195 kr) är en riktig överraskning. Där indiska rätter i Sverige ofta är oljiga superlångkok är det här en rätt med massor av yoghurtfräschör i såsen. Kycklingbitarna är saftiga och de många, stora grönsaksbitarna befriande knapriga. Särskilt starkt är det inte, men till får man en riktigt het röra och några knivsuddar av den så har man ökat styrkan ordentligt. De svarvade grönsakerna på toppen är därtill en både snyggare och roligare dekoration än de sedvanliga gröna kvistarna.

Dr Watsons Fish n chips (185 kr) visar sig vara tre riktigt rejäla bitar med frasigt, lite tjockare, skal och mjällt innehåll. Till detta serveras ett slags tartarsås, små härliga syltlökar och gröna ärter. Det enda som känns lite trist är Sherlock’s pommes frites som är av standardslag.

Sherlock’s cheeseburger (195 kr) är förmodligen en storsäljare. Brödet må vara lite svampigt, men dubbelburgaren därinnanför är perfekt stekt och saftig. Lökringarna till är gigantiska, och goda. Tillbehören är möjligen lite tama, men en schyst burgare är det.

Det är lätt att bli mätt på Sherlock’s, men spara en plats för desserterna – det är de värda. Deras Key lime pie (80 kr) har en härligt syrlig kolasmakande fyllning av kondenserad mjölk och lime. Smakar hemgjort på ett bra sätt. Och chokladkakan är tung, i positiv bemärkelse. Smaken är djup och den salta kolasåsen är fin till. Kan få de flesta att trotsa mättnadskänslan och äta upp till minsta smula.

Sherlock’s är inget mysterium. Det är rakt på sak, rejält och trevligt. Det är bara att gratulera Svartbäcken, och hoppas att resultatet blir lika bra i Industristaden.