Det är lätt att man glömmer bort alla viner som inte kommer från välkända vinområden inom Europa, Sydamerika, Australien et cetera. De flesta okända vinländer gör vin men det mesta är inget vidare, dock brukar det alltid finnas någon eller några som höjer sig över mängden. Till och med i svenskarnas favoritresmål Thailand görs det en del vin som är helt ok.

Här är några tips på bra viner från länder de flesta normalt inte ser som vinländer. Även i Mellanöstern och andra länder runt Medelhavet där det på grund av dominerande muslimsk befolkning inte finns någon större vinkultur görs det på sina håll riktigt bra vin. Oftast har dessa europeiska förebilder fast klimatet gör dem lite sötfruktigare i stilen. Ökar kunnandet och man hittar en marknad för sina viner finns här bra potential.

3 oväntade bra vinval

Artikelbild

Chateau Musar 2008
#7463, 299 kr.
Fylligt rött vin.
Musar från Libanon är tveklöst det mest kända vinet från Mellanöstern. De har lyckats klara sig igenom politisk instabilitet och inbördeskrig. Paletten är franskinspirerad men ändå i helt egen stil som utvecklas under många år. Prova till mellanösterninfluerad mat.

Clos de Carthage 2012
#2181, 89 kr.
Medelfylligt rött vin.
Carthage indikerar för den historiskt kunniga att vinet kommer från Tunisien. Det här fanns tidigare i det vanliga sortimentet men ramlade ur. Ett mjukt fylligt rött vin med drag av röd frukt och örter. Drick till stekt lammfile med grillade grönsaker.

Miolo Family Vineyards Chardonnay
#75996, 109 kr.
Torrt vitt vin.
Att det görs vin i Brasilien är inte så konstigt med tanke på de vinproducerande grannländerna. Här ett fyllig vitt vin som osett lika gärna hade kunnat komma från Kalifornien. Smak av tropisk frukt, vanilj från ekfat i mjuk stil. Drick till grillad lax.