Vintips Corvina är en av de viktigaste druvorna för röda viner i Italien. Corvina utgör basen i många omtyckta viner från Venetien som Valpolicella och Amarone¨. Vanligtvis blandas den med andra lokala druvor beroende på vilken stil på vin man är ute efter.

Corvina ger alltifrån lätta ljusa viner till väldigt kraftfulla Amarone med restsötma. Vad som gör Amarone så fylligt är att druvorna torkas en tid varvid vatten avdunstar och ger mer koncentrerad druvmust. Det leder även till att vinerna får kvar en del sötma. Traditionellt dricks Amarone efter maten, gärna till ostar.

Druvresterna från Amaroneproduktionen kan sedan återanvändas för att ge lite extra kraft åt vanliga torra viner, vilka då kallas för Ripasso. Tyvärr har den här vinstilen misshandlats senaste åren med många usla exempel.

Artikelbild

3 bra val på Corvina:

Corvina Veronese

#23072, 79 kr. Fylligt rött vin.

Det här är så billigt jag kan dra mig för att uppskatta den här typen av vin. Till skillnad mot många andra i prisnivån är det här vinet helt torrt. Smakrik körsbärsfruktighet med balanserade kärnbittra toner till smakrika kötträtter med mycket örter.

Artikelbild

Masi Campofiorin

#5123, 125 kr. Fylligt rött vin.

Artikelbild

Masi uppfann begreppet Ripasso men använder sig numera inte av beteckningen då namnet solkats ned av oseriösa viner. Smakrikt och karaktärsfullt med smak av mörka bär, örter och choklad. Alltid ett säkert kort och en personlig favorit.

Amarone Selezione Antonio Castagnedi

#28002, 269 kr. Fylligt rött vin.

En välgjord Amarone med genuin känsla av torkad frukt, nötter, kaffe och choklad, viss sötma. För extremt till vanlig mat men ypperligt med sin sötma till en bricka vällagrade ostar efter maten som pecorino sardo, bättre parmesan, comté etc.