Smarrig sötsalt första advent

Matskribenten Ylva Porsklev skippar gärna glöggen och firar istället första advent med varmt kryddigt vin med söta och salta tilltugg.

17 november 2015 09:37

Advent är för många i dag lika med glögg och pepparkakor men innan reformationen på 1500-talet var advent faktiskt fastetid. Även när fastan försvann förblev det en period av stillhet och återhållsamhet. Först på 1900-talet började adventsfirandet ta den form vi är vana vid, med adventsstjärnor och ljusstakar. Och för drygt 25 år sedan började det traditionella adventskaffet bytas ut mot glögg med både söta och salta tilltugg.

Kryddat vin och brännvin har vi dock druckit sedan medeltiden, ofta i hälsosyfte då kryddorna ansågs ha medicinska egenskaper. Gustav Vasa ska till exempel mer än gärna druckit klaret, en dryck som bestod av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Glöggen har fått sitt namn av ordet glödga som kommer av tillverkningsmetoden: en bit toppsocker lades på ett galler över en skål med brännvin eller konjak och kryddor. Sockret dränktes i sprit och antändes och man fortsatte att ösa sprit över sockret tills det smält.

Själv är jag svag för glöggens smaker men tycker att den blir väl söt tillsammans med tilltugg. Glöggflaskorna hamnar allt för ofta längst in i skafferiet. Då gör jag hellre en friskare varm drink, baserad på vin, men med samma härliga aromer. Jag blandar den med syrlig granatäppeljuice, vilket passar utmärkt med kryddor som kanel, kardemumma och stjärnanis.

Tilltuggen då? Det får gärna vara något lite matigare, något knaprigt och något sött. För att få så mycket tid som möjligt till själva umgänget är det bra om det är lättfixat. Mitt absolut bästa snacks är mikrade grönkålschips. Kålchips har varit i ropet länge nu, men inte så många vet att det går utmärkt att göra dem i mikron. Jag slänger ofta in ett par nävar när middagsgästerna plingar på dörren. De mumsar frasiga chips medan jag gör det sista i köket, enklare än så blir det inte.

Den tyska pizzan flammenkuchen passar med sin sötsalta topping av lök och bacon som hand i handske till det kryddiga. Jag toppar den även med gruyèreost och äpple för en extra julig känsla. Den som vill vara smart och förbereda kan göra degen på kall degvätska och jäsa den i kylskåp över natten. Bara att baka ut när gästerna är på ingång. Och i stället för att ställa till med storbak av pepparkakor eller saffransbröd går det även utmärkt att bjuda på en saftig mjuk kaka med smak av saffran och citrus.

Att tillbringa den mörkaste tiden på året med läckerheter, tända ljus och gott sällskap är helt enkelt strålande.

Recept

Varm vindrink med granatäpple och apelsin

Syrlig och kryddig drink som passar till både sött och salt.

ca 6 glas

5 dl granatäppeljuice (utan tillsatt socker)

4 dl vatten

1 apelsin

10 kapslar grön kardemumma

2 kanelstänger

4 stjärnanis

1 1/4 -1 1/2 dl strösocker

1 flaska lätt, oekat rödvin (75 cl)

1 Häll granatäpplejuice och vatten i en kastrull.

2 Tvätta apelsinen och skala den med ett zestjärn eller en potatisskalare. Pressa juicen.

3 Krossa kardemummakapslarna lätt i en mortel, de ska gå sönder lite men ändå hålla ihop.

4 Tillsätt apelsinskal och saft till granatäpplejuicen, tillsammans med kardeumumma, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakapslar.

4 Rör ner 1 1/4 dl socker.

5 Låt allt sjuda sakta i en timme.

6 Tillsätt vinet och värm försiktigt. Smaka eventuellt av med mer socker.

7 Fiska upp apelsinskalet och servera genast.

Mikrade grönkålschips med anchochili

Anchochilin har mjuk och lite rökig smak som ger ett lagom sting till chipsen.

6 småportioner

ca 200 g grönkål

2 msk olivolja

1/2 tsk flingsalt

1/2 tsk anchochilipulver

1 Repa grönkålen. Lägg bladen i en skål, ringla över olja och strö över salt och anchochili.

2 Krama kålen med händerna så att olja och salt fördelas jämt.

3 Sprid ut 1/3 av kålen på ett bakplåtspapper. Lägg in i mikron och kör på högsta effekt i ca 4-6 minuter, tills den blir krispig.

4 Upprepa med resten av kålen. Servera direkt.

Flammkuchen med gruyère och äpple

Om du vill förbereda degen går det bra att använda kall degvätksa och kalljäsa i kylskåp ca 8 timmar.

2 pizzor

deg:

¼ pkt jäst

2 dl vatten, 37 grader

1 msk olivolja

1 tsk salt

½ dl fint rågmjöl

4-5 dl vetemjöl

fyllning:

2 dl crème fraiche (34%)

½ dl vispgrädde

en nypa malen muskot

100 g bacon

1 rödlök

1 äpple

100 g gruyèreost, grovriven

ett knippe gräslök

1 Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med salt och olja. Rör ner mjölet och arbeta degen i cirka 5 min.

2 Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.

3 Rör ihop crème fraiche och grädde och smaksätt med muskot, lite salt och peppar. Skala och skiva rödlöken tunt, skär baconskivorna tjocka strimlor. Kärna ur äpplet och skär i tunna klyftor.

4 Sätt ugnen på 250 grader. Tippa ut degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela den i två delar. Forma varje del till en bulle och kavla ut till en rund pizza.

5 Lägg degplattorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Bred ut crème fraicheblandningen över bottnarna och strö över ost. Fördela lök, äpple och bacon ovanpå.

6 Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter, tills den får fin färg.

7 Finhacka gräslöken och strö över de färdiggräddade bröden.

Saffrans- och clementinkaka

Saftig, maffig, saftig kaka som får smak och struktur av polentagryn.

ca 40 små bitar

225 g smör, rumsvarmt

3 dl strösocker

4 ägg

1 dl polentagryn

2 dl grekisk yoghurt

1 kuvert saffran + 1 tsk strösocker

3 clementiner, saft och skal

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Till formen: smör och ströbröd

Garnering: florsocker och clementinskal

1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Vispa smör och socker mjukt och fluffigt.

3 Vispa ner äggen, ett i taget.

4 Mortla saffran med 1 tsk strösocker och tillsätt det till smeten.

5 Rör även ner polenta, yoghurt, skal och saft av clementin

6 Blanda mjölet med bakpulver och vänd sedan ner det i smeten, lite i taget, med hjälp av en slickepott

7 Smörj och bröa en avlång ugnsform, 22 x 32 cm. Fyll formen med smeten.

8 Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Känn med en provsticka om kakan är klar.

9 Skär i små rutor och garnera med florsocker och rivet clementinskal innan servering.

Tips!

Använd gärna ekologiska citrusfrukter när skalet ska användas.

Namn: Ylva Porsklev.

Bor: Tuna backar, Uppsala.

Gör: Frilansande matjournalist.

Svårast att laga: En perfekt krämig omelett. Det kräver mer träning än vad man tror.

Skulle aldrig äta: Grevéost.

Favoritmat: Ramensoppa, en japansk nudelsoppa.

Mat för mig är: Vad jogging är för många andra. Jag blir lugn och lycklig av att laga mat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text: Ylva Porsklev Foto: Patrik Lundin