Twitterskola för nybörjare

Så här gör du för att komma i gång på Twitter!

19 februari 2013 10:10

1. Registrera ett konto på Twitter.com. Välj ett kort användarnamn som är enkelt att komma ihåg och förstå. Till exempel efternamn eller förnamnefternamn.

2. Skriv en kort presentation av dig själv och lägg upp ett porträtt eller annan bild.

3. Välj personer att följa genom att gå in på menyn ”find people”.

4. Nu är det bara att börja twittra via twitter.com eller en twitter-klient, ett program som du kan twittra med utan att behöva logga in varje gång. Ett sådant är Tweetdeck, som påminner med en liten ruta när nya tweets dyker upp. Det stöder också Facebook och Myspace. Praktiskt om du vill ange samma status på Twitter och Facebook.

5. Men vad ska du twittra om? Första gången kan verka skrämmande om du tänker att du måste skriva något intelligent, snärtigt. Ett bra tips är att se Twitter som ett samtal.
Börja med att läsa vad andra skriver och kommentera det. Eller tipsa om något du läst på webben. Vips, har du folk som kommenterar ditt inlägg och så är samtalet i gång.

6. Vill du kommentera eller svara på vad någon skrivit i sin tweet, för musen över tweeten och klicka på ”reply”. Då skickas du upp till skrivrutan där namnet på den du vill svara finns förinfyllt. Skriv ditt svar och tryck på knappen ”tweet”. Ditt svar skickas ut och kan ses av alla. Den person du svarat får också se meddelandet. För att se om du själv fått svar klickar du på ditt användarnamn. Då får du upp alla som skrivit till dig.

Ordlista:

Följare
De användare som följer dig.

Tweet
Ett meddelande/inlägg på högst 140 tecken.

Tweeta eller Twittra
Skriva på twitter.

# Hashtag är ett slags ämnesetikett.
Genom att skriva # följt av ämne i sitt inlägg kan man visa vilket ämne inlägget handlar om. Ett exempel är hashtaggen #svpt som står för svenskar på twitter eller #semla. .

Retweet
Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för skicka en retweet. Detta förkortas RT och följs av ett snabel-a och originalförfattarens kontonamn.

Twitterkonto:
Ett snabel-a (@) skrivs före användarnamnet.

Nyttiga adresser
http://nearbytweets.com – hitta twittrare nära dig.
http://localchirps.com och trendsmap.com – här kan du se vilka som twittrar just nu i hela världen, och vad de twittrar om.
http://twitcam.livestream.com/ – Livestreaming över twitter
http://twitpic.com/ – dela foton och filmer i realtid över twitter.

Twitterstormar som rört upp känslor

December 2010. #prataomdet är en hashtag som använts för att diskutera sexuella gråzoner. Diskussionen startade 2010 av journalisten Johanna Koljonen. Lever kvar i dag.

Mars 2011. Länsförsäkringar gör en miss som en twittrade uppmärksammade. Twittraren skrev tweeten ”Vän som blev misshandlad fick nu svar från @lansforsakringar: ”lesbiska par kan faktiskt välja att inte kyssas i tunnelbanan”, det blir 0 kr skadestånd”. Det blir en uppsjö av kommentarer och krav på en förklaring från Länsförsäkringar.

September 2011. Under hashtagen #freeerika protesterar folk efter att en av deltagarna i Svenska Hollywoodfruar uppmuntrat sin åttaåriga dotter att spy.

September 2012. DN:s ”hen”-förbud leder till en rasande debatt.

September 2011. SVT Debatt får hård kritik efter att den tvååriga flickan Haddiles familjesituation debatterades. ”Osmakligt” och ”redaktionellt haveri” är några omdömen på Twitter. Efteråt startas en namninsamling för att lägga ner programmet.

December 2012. SVT:s luciafirande från domkyrkan i Uppsala, där rapparna Rawa och LX är med, rör upp känslor. Det anses opassande att blanda rap med lucia. Men det finns också folk som hyllar nyordningen.

December 2012. SD:s presstalesman Linus Bylund orsakar en Twitterstorm på luciaförmiddagen genom att skämta om att hans barn skulle på ”nån KKK-pryl med dagis”. KKK står för Ku Klux Klan, en brutal rasistisk organisation som kändes igen för att klä sig i vita huvor.

Januari 2013. Solbränd tv-doktor snackar om faran med att röka och snusa i TV4:s nyhetsmorgon. ”Ser ut som han doppat huvudet i askan”, skriver bloggaren Isabella Löwengrip och så är snacket i gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!