Så påverkas vi av porren

Sexiga underkläder, rakade underliv och bröstförstoringar. Porrfilmsestetiken finns överallt och den påverkar oss vare sig vi vill eller inte.

20 januari 2014 09:44

Många av de trender inom mode och skönhet som vi ser i dag har sitt ursprung i porr och kommersiell erotik. Det handlar om allt i från sexiga kläder till smärtsamma ingrepp, förklarar Anneli Häyrén Weinestål, forskare vid centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet.
– Det är skillnad på erotisk nakenhet och porr. I porren handlar nakenheten om makt och objektifiering och de maktrelationerna ser vi ofta återspeglade i samhället i dag. Man kan se starka influenser av porr både i modeindustrin, i medier och i kulturella uttryck, säger hon.

”Sex säljer”, både i reklam, tv-serier och dokusåpor. Kappahl lanserade i höstas en underklädesserie inspirerad av den erotiska bästsäljaren 50 nyanser av honom, som innehåller utförliga beskrivningar av sadomasochistiskt sex. Klädkedjan American Apparel har fått mycket kritik för sin reklam, som bär stora likheter med pornografi.  Främst är det kvinnor och flickor som påverkas av budskapen, säger Häyrén Weinestål. Det skapas ett krav på sexuell tillgänglighet, anser hon, och det signaleras bland annat genom modetrender som genomskinliga skjortor, korta kjolar, tajts och up-pushade bröst.

Renrakade underliv är ännu en trend från porrens värld som tagit världen – och Uppsala – med storm. Det har i dag blivit så mainstream att många unga flickor inte ser det som ett alternativ att lämna kvar behåringen.
– I dag är det ovanligt att ungdomar har orakade underliv också i ung ålder. Man ser hår som något ofräscht. Jag tror att det kommer från porren, där de flesta är rakade, men populärkultur och tv-serier spelar en stor roll i att normalisera det, säger Jill Vennelin på RFSU.

Främst är det tjejer som väljer hårlöst, men det har blivit vanligare också bland män. Åtminstone om man ska tro en undersökning av rakproduktsföretaget Phillips, som hävdar att varannan man rakar eller trimmar könshåret. Bland de mer extrema influenserna märks en ökning av skönhetsoperationer. I Sverige är det vanligast med bröstförstoringar medan fettsugning är det vanligaste ingreppet internationellt, enligt plastikkirurgiförbundet ISAP. Också antalet läppförstoringar har ökat.

Av de mer extrema och ovanligare estetiska ingreppen finns också intimkirurgi för att exempelvis minska de inre blygdläpparna, göra vaginan trängre eller på andra sätt förändra underlivets utseende. Varför dagens samhället är så sexualiserat är svårt att svara på, säger Anneli Häyrén Weinestål.
– Det är processer som går fram och tillbaka under årtiondena. Från puritanskt till mycket liberalt och sedan till puritanskt eller i vart fall konservativt igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!