Så kul är årets nya spel

Sugen på ett nytt sällskapsspel? UNT har provspelat 2016 års nyheter. Vilka är flipp och vilka är flopp?

10 december 2016 05:00

 Apbingo
(Egmont) Från 5 år.
Betyg: 5
En lika påhittig som enkel variant av bingo. Fem apor av samma färg i rad betyder vinst, men vips sätter en bajskorv stopp för vinnardraget och skratten blir höga. Blandningen av taktiktänk, bajsplockning och bananskal gör spelet roligt för stora som små.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 4 och 7 år.

Piratjakten
(WOW) Från 4 år.
Betyg: 5
Här kämpar hjältemodiga barn mot pirater som stulit en guldskatt och låst in alla vuxna i en fängelsehåla på piratskeppet. Roligt och (ibland för) spännande, dessutom hjälps barnen åt mot piraterna – det går bara att vinna genom samarbete.
Vi som spelade: Tre vuxna och tre barn 5-12 år.

Rappa på
(Tactic) Från 8 år.
Betyg: 5
När timglaset vänds ska det ena laget rabbla saker på ett givet ämne. Det andra laget håller koll på de tio ”rätta” orden och när tiden gått ut får spelpjäsen flyttas så många steg som laget fått poäng. Hetsigt och roligt – ett spel vi gärna spelar igen!
Vi som spelade: Fyra vuxna och fyra barn 8-12 år.

Ryktet går 2.0
(WOW) Från 8 år.
Betyg: 5
Som viskleken fast med papper, penna och teckningar. Rita ett hemligt ord, låt nästa skriva ned en gissning på vad du ritat, därefter får nästa rita vad den förra gissat, osv. Ett riktigt roligt spel där man efteråt inte snackar om vem som vann, utan hur mycket man garvade.
Vi som spelade: Tre vuxna och tre barn mellan 6 och 12.

Memento XL game
(Alga) Från 3 år.
Betyg: 4
Hur kul kan ett memoryspel vara 2016? Jättekul visar det sig! Det enda som behövdes var att göra brickorna till det välbekanta spelformatet jättestora. Lätt att förstå, enkelt att spela - och fina bilder på gulliga djur går alltid hem.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn på 4 och 6 år.

När då då?
(Kärnan) Från 12 år.
Betyg: 4
Ett kul och annorlunda frågespel som bara tar några minuter att lära sig. Sätt händelser, personer, platser eller prylar i rätt ordning. Du behöver inte kunna årtalen, utan bara kunna placera dem i rätt förhållande till varandra. Ett lättsamt spel som kräver sin allmänbildning, även om det också fordras en del tur för att vinna.
Vi som spelade: Två vuxna.

Pettson och Findus
Stora sakletarspelet
(Alga) Från 5 år
Betyg: 4
Fin spelplan och bra tänkt att få det att bli lite klurigt precis som Pettson själv, och att man får sätta fantasin på prov. Kanske lite för komplicerat för de minsta – med många olika komponenter. Å andra sidan gör det att de äldre kan ha roligt längre.Vi som spelade: Två vuxna och två barn på 4 och 6 år.

Ritjakten
(Ninja Print) Från 5 år.
Betyg: 4
Ett exemplariskt familjespel eftersom alla åldrar kan spela ihop. En spelare drar ett kort, sätter i gång ett timgglas, börjar rita och sen haglar gissningarna. De minsta kan dra kort som har bild att rita av och ett eget timglas som ger mer tid. Alla får gissa hela tiden och både ritaren och gissaren vinner på att det blir rätt. Snyggt formgivet och, inte minst, roligt.
Vi som spelade: Två vuxna och tre barn 6-10 år.

Säg samma
(Kylskåpspoesi AB) Från 12 år.
Betyg: 4
En spelare läser meningar och alla ska svara det man tror de andra kommer att svara. Roligt spel med många skratt som ger en samhörighetskänsla i och med att man ska sätta sig in i den andra människans tänk. Man vinner tillsammans.
Vi som spelade: Två vuxna och fyra barn: 12-19 år.

Tribalance
(Alga) Från 6 år.
Betyg: 4
Matematik och taktik – på en gungbräda! I detta vågspel ska sifferklossar placeras på så höga tal som möjligt, utan att det vingliga brädet slår i bordet. Det är spänning i varje drag! Den som kan räkna har fördel, men även yngre förstår poängen. Kul träning för både plus, minus och gånger.
Vi som spelade: En vuxen och två barn 4 och 7 år.

Triominos
(Alga) Från 6 år.
Betyg: 4
Utmanade spel där trekantiga brickor med siffror i hörnen läggs emot varandra om siffrorna matchar och där man får olika mycket poäng beroende på hur man lyckas bygga. Men googla reglerna, medföljande instruktionshäfte är bara förvirrande. Kul spel att spela på två, och underhållande att spela även bara vuxna.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 8 och 10 (och sen spelade vi vuxna själva).

Tyck till
(Tactic) Från 8 år.
Betyg: 4
Vilken färg associerar du med ”galen zebra”? Det är bara ett exempel på ord som ska förknippas med färg, och det finns 240 ordkort. Lagom kort tid att spela, mindre än 30 minuter. Kul för olika åldrar, alla har chans att vinna och ofta blev det diskussioner om varför man tycker en viss färg hör ihop med ett ord.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 8 år.

Vem vet mest
(Tactic) Från 15 år.
Betyg: 4
Att spela Vem vet Mest är ett mycket roligt sätt att upptäcka sina kunskapsluckor på, och dåliga Rickard Olsson-imitationer framkallas naturligt hos de tävlande. Är man tävlingsinriktad blir dock finaldelen snabbt full av taktiska beslut, men det hör ju å andra sidan till sällskapsspel.
Vi som spelade: Tre vuxna.

Werewolf house
(Ninja print) Från 8 år.
Betyg: 4
Byborna ska avslöja varulvarna innan de alla dödas. Kul spel där ingen åker ut. Men enformigt i längden om man inte kör med de avancerade reglerna. Obs att man behöver vara många (8-25 personer) för att spela spelet.
Vi som spelade: Tre vuxna och fem barn 10-13 år.

Space Yoghurt
(Atem entertainment) Från 5 år.
Betyg: 4
Tre rymdfarare ska finna sin väg över spelplanen i ett spel som ser lite rörigt ut, men som funkar som ett snabbare Fia med knuff. Spelfigurerna är skojiga och spelet riktigt kul, kanske framför allt för de yngsta. Det går lätt att utelämna ”knuffa ut någon annan”-momentet för ett vänligare spel.
Vi som spelade: Två vuxna och ett barn, 11 år.

Bamse Guldjakten­spelet
(Kärnan) Från 5 år.
Betyg: 3
Extremt lätt att komma i gång med och förstå för alla. Det gäller att samla ihop guldklimpar i en damm, men Krösus lurar i vassen och man behöver dykarhjälm för att nå de på botten. Barnen kan lätt spela själva, och spelomgångarna går snabbt.
Vi som spelade: En vuxen och tre barn 5-8 år.

Duco
(Förlago) Från 6 år.
Betyg: 3
Här ska du placera spelbrickor med åtta symboler på så att de matchar symboler på redan liggande spelkort. Det gäller att hitta den placering som ger dig mest poäng. Först till 50 poäng vinner. Ett klurigt spel där det gäller att tänka till ordentligt och som kan bli intressantare ju fler gånger du spelar.
Vi som spelade: En vuxen och två barn, 10 och 12 år

Hjälp!
(Kylskåpspoesi AB) Ålder: 10 +
Betyg: 3
Ett frågesportspel där motspelare som hjälper till också får poäng. Rätt kul idé, men flera frågor kändes för svåra för barnen och några var slarvigt formulerade. Känns lite lågbudget, men spelet är värt en chans för de som vill bli eller visa sig allmänbildade.
Vi som testade: Två 50-åringar och två barn, 14 och 17 år.

Häxans charadspel
(Tactic) Från 5 år.
Betyg: 3
Med hjälp av trollstavar, bildkort och magibrickor i en häxkittel kan spelarna förvandlas till olika djur. Både den som gör charaden och den som gissar rätt får varsin bricka. Hyfsat roligt för de yngsta, enkelt och högt tempo.
Vi som spelade: Två vuxna och tre barn i åldern 5-12 år.

Middagsduellen
(Nicotext) Från 15 år.
Betyg: 3
Man behöver vara minst fyra som spelar och alla spelar mot alla, man man utmanar varandra två i taget. Spelet är i en behändig liten burk som rymmer frågor och uppdrag.
Vissa utmaningar är lite tramsiga, men andra är riktigt kul.
Vi som spelade: Fyra vuxna från 24 till 60.

Mästarnas Mästare
(Alga) Från 10 år.
Betyg: 3
Precis som i tv-programmet Mästarnas Mästare får deltagarna utmana varandra i olika grenar (sex stycken till antalet). Inget avgörs förrän i den sista slutduellen där det blir en kamp mot klockan mellan de två främsta spelarna. Ett fartfyllt spel som är gjort för vinnarskallar.
Vi som spelade: En vuxen och två barn 9 och 13 år.

Resan
(Alga) Från 5 år.
Betyg: 3
Spelas med de nordiska länderna som spelplan. Målet är att med olika färdmedel ta sig till alla länder och samla på sig vykort och lära sig spännande fakta under resan. Spelplanen är fin och spelet flyter på bra när man väl kommit över starttröskeln, det är en del att hålla reda på för de mindre.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 5 och 7 år.

Ryktet går After dark
(WOW!) Vuxenspel
Betyg: 3
Ett roligt spel som liknar den klassiska leken rita, gissa, spring. Men After Dark-versionen där du framför allt ska rita snuskiga ord känns lite pubertalt. Att behöva rita en penisring istället för en flygande matta eller en solros känns ärligt talat inte speciellt kittlande.
Vi som spelade: Fyra vuxna i åldrarna 26-32 år.

Sverige
(Tactic) Från 12 år.
Betyg: 3
Frågespel för 2-6 deltagare där alla spelare får samma fråga, men svarar individuellt. De som svarar rätt får gå framåt på spelplanen. Mycket skiftande svårighet på frågorna och då är det bra med tydliga svarsalternativ. Kul för såväl barn som vuxna!
Vi som spelade: Fyra vuxna och två barn 12 år.

Take it easy!
(Förlago) Från 8 år
Betyg: 3
Spelarna lägger brickor med ”rör” i olika färger och försöker få dessa att löpa utan avbrott över planen. Omgångarna går snabbt och ju mer man spelar desto bättre blir man. Här går att tänka riktigt strategiskt, för den som gillar att klura. Den trista designen drar dock ner känslan.
Vi som spelade: Två vuxna och ett barn, 13 år.

Yoli Boli
(Atem Entertainment) Från 6 år.
Betyg: 3
Yoli Boli är ett rymdkortspel för 2-4 deltagare. På besättningskorten finns kaptener, utkikar, mekisar och rymdskepp och målet är att samla fyra likadana kort. Det är ett snabbt spel där alla spelare hela tiden är delaktiga. Enkla regler och kul att spela!
Vi som spelade: En vuxen och två barn; 8 och 12 år.

Det lilla tåget
(Tactic) Från 4 år.
Betyg: 2
Att resa med barn och upptäcka nytt tillsammans kan vara ruskigt roligt. Här går dock resan bara runt runt och jakten på förlorat bagage blir aldrig engagerande, till och med fyraåringen ledsnar rätt fort. Kul med app till, men den kunde bidra mer till spelupplevelsen.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn på 4 och 6 år.

High Concept
(Ninja Print) Från 12 år.
Betyg: 2
Här är ett spel för cineasterna. En films story sammanfattas i en enda mening och spelarna ska gissa filmens titel. Teaterinslaget var kul, där man ska läsa korta meningar med filmidéer med inlevelse. Men för många moment i ett annars enkelt spelkoncept drar ner poängen.
Vi som spelade: Två vuxna och fyra barn: 12-19 år.

Röda Tråden Världen
(Nicotext) Från 10 år.
Betyg: 2
Frågesport med ledtrådar. Ju tidigare man gissar rätt, desto fler poäng. Kul för den som gillar frågesport. Men svårt, åldersgränsen borde vara minst 13 år.
Vi som spelade: Två vuxna och fem barn 10-13 år.

TV-seriespelet
(Nicotext) Från 15 år.
Betyg: 2
En klassisk frågesport för den inbitna tv-serienörden. Frågorna täcker alla tänkbara genrer men trots att vi som spelade skulle beskriva sig som tv-seriefantaster så flyger många frågor över huvudet. Kul för en kväll och på förfesten. Men det hamnar längst in i spelskåpet ganska snabbt.
Vi som spelade: Tre vuxna.

Can’t stop
(Förlago) Från 7 år.
Betyg: 1
Spelet går ut på att slå sig fram till bergtstoppen med hjälp av tärningar. Instruktionen till spelet är på fyra sidor, vilket känns i mastigaste laget när det ska kunna spelas från 7 års ålder. Can’t stop är tyvärr ganska tradigt. Plus för träningen med ”tiokompisar”. Resten hamnar på minussidan.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 9 och 16 år.

Panama
(Orosdi-Back) Från 8 år.
Betyg: 1
Segt spel med upplägg som påminner om Monopol. Reglerna är för få, det blir för enformigt och deltagarna är ganska snart utlämnade till varandras välvilja i ett evigt förhandlande om köp och sälj av spelrutorna utan regler att luta sig emot. Det är också svårt att avgöra vem som vinner och när. Möjligen lyckat på idéstadiet men som spel känns det inte färdigtänkt.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn 8 och 10 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!